Перейти до вмісту
Як змінюється організм літніх людей після операції на жовчному міхурі: дієтотерапія в «Пансіонат UA»

Віддалений жовчний міхур вже не виконує своєї функції, але печінка продовжує виробляти жовч, яка продовжує надходити в просвіт дванадцятипалої кишки. Але без «природного зберігання» процес травлення різко змінюється, і все це на тлі ускладнень, які часто виникають у людей похилого віку після видалення жовчного міхура.

Як змінюється організм після операції на жовчному міхурі

Дискомфорт після їжі і біль з правого боку після операції часто пов’язані з неправильним режимом харчування і відсутністю правильної дієти. Багато проблем можна легко уникнути, якщо після холецистектомії пацієнти почнуть дотримуватися лікувальної дієти.

У будинках для людей похилого віку «Пансіонат UA» у Києві літні люди не страждають на такі проблеми, відразу після операції дієтолог розробляє індивідуальний план харчування. Більшість наших постояльців маю кілька хронічних захворювань (діабет, проблеми з нирками та ін.) Важливо враховувати загальний стан здоров’я, щоб розробити оптимальний, збалансований та смачний раціон.

Навіть якщо жовчний міхур видалити, печінка може виробляти до 2 літрів секрету на добу. Вона вільно тече по жовчних протоках безпосередньо в дванадцятипалу кишку. Потік жовчі хаотичний і неконтрольований, поки печінка не «навчиться» виробляти їдку рідину у певних частинах тіла у потрібний час.

В результаті в системі травлення відбуваються такі зміни:

  1. Навіть без жовчного міхура жовч потрапляє в початковий відділ кишечника, що негативно впливає на слизову оболонку дванадцятипалої кишки, виробляючи секрети, що її роз’їдають;
  2. Одна з функцій жовчного міхура — перетворення токсичних жовчних кислот на безпечні сполуки, внаслідок хірургічного втручання печінка, слизова оболонка шлунка і кишечник втрачають свій захист;
  3. Печінкова жовч, ще не підготовлена в жовчному міхурі, потрапляє в кишечник, що призводить до порушення її функції — частим проносам;
  4. Через недостатню скорочувальну активність жовчовивідних стінок секрет може застоюватися в жовчовивідній системі, що може призвести до холангіту (запалення) або появи каменів.

Якщо не дотримуватися дієти після видалення жовчного міхура, система травлення не зможе впоратися з об’ємом їжі. Печінка, жовчні протоки, шлунок та дванадцятипала кишка несуть величезне навантаження, яке може вплинути на якість травлення та здоров’я людей, яким видалили жовчний міхур.

Правильне харчування при захворюваннях нирок та ниркових патологіях

Основні правила харчування після видалення жовчного міхура

Щоб допомогти організму адаптуватися до відсутності жовчного міхура, важливо дотримуватися простих порад:

  1. Дієта після холецистектомії не повинна бути строго обмежена (крім першого дня після операції), для слабкого організму важливе збалансоване харчування;
  2. Баланс раціону повинен відповідати співвідношенню 1:1:2, за якого 1/4 загального обсягу складають рослинні жири та повноцінні білки, а інша половина – складні вуглеводи;
  3. Після видалення жовчного міхура раціон повинен бути сегментований, а значить, їсти потрібно часто, але в обмеженій кількості;
  4. Розмір порції не повинен перевищувати однієї чашки, а тимчасовий інтервал між їдою повинен становити 3–4 години, включаючи 8-годинну нічну перерву;
  5. Щоб не викликати утворення каменів, не рекомендується включати в меню продукти, що містять холестерин;
  6. Їжа має бути термічно оброблена, не допускається вживання великої кількості сирих овочів та фруктів, оскільки це може призвести до стійких запорів;
  7. Рекомендується готувати на пару, запікати, варити, в окремих випадках гасити;
  8. Заборонено їсти смажені, копчені та консервовані продукти, травна система після операції не справляється з такою дієтою;
  9. Їжа має бути теплою. Занадто гаряча або занадто холодна їжа може спричинити спазм жовчних проток, що призводить до таких симптомів, як біль та розлад шлунка.

Не можна забувати вживати достатню кількість рідини – питну воду, несолодкий чай, відвар шипшини, цукати. За відсутності протипоказань необхідно випивати щонайменше 1,5 л води щодня. Оптимальний водно-питний режим покращить травлення та забезпечить нормальну перистальтику кишечника.

Щоб люди похилого віку не забували вчасно пити, наші нянечки та доглядальниці мають спеціальний календар і завжди нагадують пацієнтам про необхідність тих чи інших процедур.

Дієта після видалення жовчного міхура: перший тиждень після виписки

Якщо під час госпіталізації дієта була чіткою та контрольованою медичним персоналом, багато хірургічних пацієнтів після повернення додому будуть збентежені: як їм продовжувати харчуватися?

Такі питання не стоять перед нашими постояльцями, щоб не вплинути на звички харчування, встановлені в лікарні, пацієнти продовжувати їсти в будинку для людей похилого віку невеликими порціями і часто, приблизно 6-7 разів на день. Головне, щоб це відбувалося одночасно. Таким чином, жовч вивільняється тільки для переробки їжі, що надходить, а не застоюється в жовчних протоках або потрапляє в порожній шлунок.

У перший тиждень одужання з лікарні, як і раніше, заборонені продукти з «чорного списку», а також свіжі овочі та фрукти. Сюди належить і житній хліб. Після видалення жовчного міхура основне меню «Стола 5» складають відварені, приготовлені на пару та тушковані продукти:

  • нежирне м’ясо (відбивні, котлети, котлети) та риба з овочами;
  • курка (дієтичні рулети, запечені у духовці);
  • молочно-овочевий суп;
  • цільнозернова каша та макарони з твердих сортів пшениці;
  • омлет із яєчного білка на пару.

Хворі вже можуть дозволити собі символічний десерт: зефір чи молочне желе.

Кращими напоями, як і раніше, вважаються несолодкий чай і відвар шипшини, а замість питної води рекомендується використовувати мінеральну воду без газу, але тільки після консультації з лікарем.

Всі страви подаються теплими, якщо необхідно провести годування літньої людини, у нас є спеціальні пристосування для харчування лежачих хворих, тому відновлення після операції відбувається швидко і в щадному режимі.

Рекомендації щодо харчування у перший місяць

Ранній період адаптації передбачає дотримання дієти, що забезпечує щадне навантаження на систему травлення. Протягом місяця після операції процес перетравлення їжі та обмінних реакцій покращується, а його нормальний перебіг визначає самопочуття та здоров’я людини. Швидкість та якість обмінних процесів залежать від достатньої кількості рідини та постійної присутності вітамінів та мінералів.

Приклад меню на один день

  1. Сніданок: вівсяна каша без додавання молока, цукру, теплий суп із шипшини, печиво.
  2. Другий сніданок — яблука, запечені в духовці, без додавання кориці та інших спецій. Можна додати мед (не більше 1 чайної ложки). Вегетаріанський суп.
  3. Обід. Суп з курячими тефтелями, черствий хліб (можна підсушити в тостері), тріска на пару, картопляне пюре з нежирною сметаною, молочним киселем.
  4. Полудень починайте з чашкою нежирного сиру із сухофруктами.
  5. Вечеря. Салат із помідорів та огірків з оливковою олією, телятина на пару, зелений чай перед сном (за 2 години), 100 г нежирного сиру, кефір.

Нормалізації процесу травлення без жовчі можна домогтися не лише винятком із меню заборонених продуктів. Фізична активність позитивно впливає на функцію жовчовивідних шляхів та кишечника. Вам слід обговорити з лікарем, коли можна приступати до занять фізкультурою та які вправи робити. У наших постояльців не виникає таких проблем, люди похилого віку постійно перебувають під наглядом лікаря і починають фізіотерапію в потрібний момент.

Коригування співвідношення поживних речовин

Структура щоденного раціону має забезпечувати наявність наступних пропорцій груп продуктів:

  1. 25% білків. Повноцінний білок допомагає нормалізувати роботу печінки та оновити її клітини. Найкращими джерелами легкодоступного та легкозасвоюваного білка є молочні продукти, птиця та риба.
  2. 25% жирності. Оскільки камені (ті, що в жовчному міхурі та його жовчних протоках) складаються з холестерину, необхідно максимально скоротити вживання продуктів холестерину, зберігаючи при цьому в раціоні ненасичені жири. До останніх відносяться рослинні олії. Вони допомагають розріджувати жовч та знижують ризик утворення каменів.
  3. 50% вуглеводів. Незважаючи на переважання вуглеводів у раціоні, до вибору вуглеводів необхідно бути особливо обережним. Проблема в тому, що такі продукти, як хлібобулочні вироби або зернові можуть викликати закислення жовчі, що може призвести до утворення каменів. У той же час «легкі» вуглеводи в цукрі і цукрозміщувальні продукти хоча і не надають аналогічного дії, але можуть викликати збільшення ваги і порушення обмінних процесів через свою високу калорійність. Тому необхідно знайти баланс між продуктами, що містять вуглеводи першої та другої груп.

Одну з ключових ролей у дієті після холецистектомії має прийом вітамінів, особливо тих, які підтримують нормальну функцію печінки: аскорбінової кислоти, вітамінів В та К. Крім того, важливо заповнювати дефіцит ретинолу, оскільки він запобігає кристалізації жовчі.

Таблиця дієти на шість місяців

Протягом півроку після видалення жовчного міхура необхідна дієта, заснована як на дозволених і заборонених продуктах, а й у дієті. Її не можна порушувати, якщо порушити їжу, печінка «не навчиться» виробляти жовч на вимогу. Тому їсти потрібно 5 разів на день, шостий раз перед сном, причому найкраще весь час є в один і той же час.

Операція на черевній порожнині потребує суворого дотримання рекомендацій лікаря щодо харчування протягом перших шести місяців. При появі ознак дискомфорту або розладу травлення продукт буде додано до персонального списку заборонених продуктів.

Які продукти можна їсти після видалення жовчного міхура (холецистектомії)?

Необхідно ввести в раціон рослинні та молочні жири, оскільки вони сприяють швидкому виведенню жовчі. На сніданок та вечерю найкраще підходять кисломолочні продукти, а також сирні страви: пудинги, запіканки, сирні млинці, сирники. Але їх треба присмажити нежирною сметаною. Збагатити своє ранкове та вечірнє меню можна яєчнею-окункою та некруто.

В обід перше блюдо слід готувати тільки на легкому бульйоні чи овочевому супі з додаванням різних круп. Краще віддати пріоритет овочевим супам. Основні страви повинні складатися з нежирної яловичини чи курки. Також рекомендується двічі на тиждень їсти нежирну рибу, особливо морську, яка сприяє засвоєнню жирів.

Оскільки жири відіграють активну роль переважають у всіх обмінних процесах, повністю обійтися без них неможливо. Тому необхідно вживати рослинні жири та вершкове масло. Лляна олія дуже корисна. Висівки ідеальні. Найкраще використовувати вчорашній хліб, підсушений на сонці.

З приправ дуже хороші зелені овочі, лавровий лист, куркума і т.д., що мають лікувальні властивості.

Після видалення жовчного міхура до раціону слід включати різні каші (гречану, перлову, рисову, вівсяну), овочі (особливо моркву та гарбуз), фрукти та ягоди, крім кислих. Кавун і диня мають сечогінні властивості і їх корисно вживати, тому що вони виводять з організму шкідливі речовини та токсини. На десерт можна мед, зефір, варення, мармелад, але у менших дозах. десерт можна замінити сухофруктами: курагою, чорносливом.

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить