Перейти до вмісту
Сахарный диабет – диета с низким гликемическим индексом

Поняття глікемічного індексу успішно використовується в діабетичній дієті. Продукти з низьким глікемічним індексом рекомендуються не лише діабетикам, але і людям, що борються з інсулінорезистентністю. Що таке гликемический індекс? Гликемический індекс продуктів (ГИ) виражається у відсотках і описує швидкість підвищення рівня глюкози в крові після вживання цього продукту в порівнянні зі швидкістю підвищення рівня глюкози споживання “чистого цукру” (наприклад, у вигляді розчину глюкози або білого хліба). Вуглеводи, які легко розкладаються, швидко всмоктуються в кровотік і швидше викликають наростання постпрандиальной глікемії, тоді як вуглеводи, яким важче пройти процес гідролізу, всмоктуються повільно і м’яко збільшують постпрандиальную глікемію, тим самим не викликаючи великих стрибків глікемії.

Харування по висоті глікемічного індексу ділиться на 3 групи:

  • продукти з низьким Гі – 55
  • продукти з середнім Гі від 55 до 70
  • продукти з високим Гі – 70

На значення глікемічного індексу впливають:

  • час термічної обробки продукту – чим довше, тим вище Гі
  • температура продукту – наприклад, охолоджену картоплю має нижчий ГИ, ніж теплий, аналогічно хлібу (свіжий хліб має більш високий Гі, ніж черствий);
  • міра зрілості сировини – наприклад, чим більше дозріли плоди, тим вище Гі.

Проте сам по собі гликемический індекс не визначає, з чого повинне складатися здорове блюдо в діабетичній дієті. При організації діабетичної дієти також важливе гликемическая навантаження, яка говорить нам, скільки нам дійсно доведеться з’їсти цей продукт, щоб сталося підвищення рівня глюкози в крові. На зниження гликемической навантаження блюда, в якому містяться вуглеводи, впливає наявність таких інгредієнтів, як білки, жири і органічні кислоти.

Діабетична дієта. Приклади продуктів з низьким Гі.

Напевно вам цікаво при переході на діабетичну дієту – що дозволене, а що ні. У мене діабет – що є? Нижче ми представляємо таблицю з вибраними продуктами з низьким гликемическим індексом, тобто нижче 55. Зверніть увагу, що здорове харчування Діабетик повинен складатися з продуктів з різних груп. Не можна керуватися тільки гликемическим індексом. Нульовий гликемический індекс мають продукти, що не містять вуглеводів, тобто яйця, свіжа і необроблена риба і м’ясо, а також тваринні і рослинні жири. Це не означає, що можна вживати продукти в необмеженій кількості! Діабетичне меню повинне включати овочі, фрукти, зернові продукти, джерела білку, а також помірну кількість корисних жирів.

Продукт. Гликемический індекс.

  • авокадо 10
  • салат 10
  • гриби 10
  • кабачок 15
  • цикорій 15
  • цвітна капуста 15
  • червона, біла, італійська, пекінська капуста 15
  • огірок 15
  • паприка 15
  • помідор 15
  • шпинат 15
  • агрус і чорна
  • смородина 15

  • мигдаль і горіхи (фундук, волоські горіхи, фісташки) 15
  • баклажан 20
  • малина 25
  • ячмінна крупа 25
  • персик 30
  • мандарини 30
  • пісний сир 30
  • корінь селери 35
  • полуниця 40
  • гречка 40
  • вівсянка 40
  • пшеничні висівки 45
  • сушений інжир 50
  • житній хліб з борошна грубого помелу 50

Діабетична дієта і фрукти – є або не є?

Насправді в дієті при цукровому діабеті є прості правила, які можна швидко засвоїти. Важливо реалізувати деякі здорові звички. Які продукти заборонені в діабетичній дієті? Окрім очевидних солодощів, солодких газованих напоїв, легкого хліба і цукру, на думку спадають фрукти. При діабетичній дієті навіть рекомендується щодня вживати фрукти, але в помірних кількостях. Дві порції фруктів в день (1 порція – жменя) на діабетичній дієті не зроблять негативного впливу на рівень глікемії, а навіть підтримає процес лікування, адже фрукти є не лише джерелом простих вуглеводів, але і цінними харчовими волокнами, розчинними у воді і антиоксидантними компонентами, що захищають організм від шкідливих вільних радикалів. У діабетичній дієті можна сміливо вживати наступні фрукти: апельсини, грейпфрути, персики, яблука, абрикоси, голубику, полуницю, малину, ожину, смородину, агрус, авокадо, малостиглі банани, вишню.

Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.

pansionuk@gmail.com – для клієнтів

+380738870303

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить