Перейти до вмісту
Дієта при гастриті: що рекомендують у будинку для людей похилого віку «Пансіонат UA» при загостренні хвороби, при хронічному гастриті

У суспільстві нам часто доводиться їсти під час ходьби, тому гастрит (запалення, роздратування чи ерозія слизової оболонки шлунка) одне із найпоширеніших захворювань. Давайте розглянемо харчування при гастриті, щоб дієта була смачною та корисною.

Дієта при гастриті — що потрібно пам’ятати

Правильно складена дієта дозволяє зменшити негативні симптоми гастриту, викликані запаленням слизової оболонки шлунка: розлад травлення, нудоту, блювання, здуття живота та болю, гикавку, втрату апетиту, блювання з кров’ю та чорне випорожнення (залежно від тяжкості стану).

У наших будинках для людей похилого віку «Пансіонат UA» ми ретельно стежимо за станом здоров’я наших підопічних. Багато людей похилого віку страждають на хронічний гастрит, який на тлі інших хвороб старості може проявлятися агресивніше, ніж у юності. Ми уважно вивчаємо історію хвороби, коригуємо харчування та готуємо їм окремі страви. Дієта при гастриті в наших пансіонатах завжди збалансована, багата на поживні речовини і при цьому не дратує слизову оболонку шлунка.

Основні правила харчування при гастриті

  1. Страви слід відварювати, готувати на пару або запікати (без утворення скоринки).
  2. Уникайте дуже гарячої та дуже холодної їжі. Страва має бути теплою, щоб організм не витрачав ресурси на зігрівання.
  3. Скоротіть споживання солі, оскільки вона не лише затримує воду в організмі, а й дратує шлунок.
  4. Дієту при гастриті слід розділити на порції: 5-6 разів на день невеликими порціями, добова калорійність 2800-3000.
  5. Зберігайте легке почуття голоду, коли виходите з-за столу, оскільки ситість ви відчуєте лише через 15–20 хвилин.
  6. Ретельно пережовуйте їжу, щоб полегшити навантаження на шлунок.
  7. Після їди відпочиньте 20 хвилин.
  8. Не їжте перед сном. Останній раз їжте не пізніше ніж за дві години до сну.

Щоб дієта принесла найкращі результати, наші нянечки дотримуються цих правил під час годування пацієнтів і дотримуються всіх рекомендацій лікаря.

Корисно вживати велику кількість бульйонів, тому що вони позитивно впливають на секрецію шлунка, а також сприяють прискоренню всмоктування інших продуктів.

Трудноперетравлювані продукти повинні рідко бути присутніми в раціоні, щоб уникнути перевантаження шлунково-кишкового тракту, оскільки це уповільнить процес одужання (не відноситься до складних вуглеводів).

Поєднуючи лікувальне харчування з фізичними вправами, здоровим способом життя та прийомом ліків, можна буде побачити позитивні результати у найкоротші терміни.

Дієтичні обмеження при гастриті

Певні продукти та напої можуть дратувати шлунок, підвищувати кислотність та погіршувати симптоми гастриту. До них відносяться:

  1. Гостра, жирна та смажена їжа. Необхідно уникати жирного м’яса і таких продуктів, як консерви, ковбаси, салямі, бекон, шинка, солоний сир, гострі соуси та маринади.
  2. Висококислотний гастрит посилюється дієтою, що повністю виключає кислі фрукти та овочі, наприклад цитрусові та томати, а також виноград, гранати, дині, абрикоси та персики.
  3. Кукурудза та все, що з неї зроблено.
  4. Кофеїн, газовані напої, кислий сік (апельсиновий чи томатний), алкоголь (зокрема вино, пиво та коктейлі).
  5. Житній хліб та солодощі.
  6. Спеції та приправи: чорний перець, червоний перець, кайєнський перець, гірчиця та мускатний горіх.
  7. Продукти із цільного молока. Уникайте соусів, начинок та пудингів, приготованих із густих вершків або м’якого сиру.
  8. Шоколад.

У 2020 році були опубліковані результати масштабного дослідження китайських учених, які ще раз підтвердили зв’язок харчування та здоров’я пацієнтів із шлунково-кишковими захворюваннями. Зокрема, 58,17% респондентів заявили, що їхні симптоми пов’язані із дієтичними факторами.

Продукти, дозволені під час гастриту

Розробляючи дієту для наших постояльців, ми дотримуємося принципів здорового харчування та уважно поставимося до рекомендації дієтологів. Серед продуктів, дозволених та рекомендованих під час гастриту можна виділити такі.

  1. Квасоля та бобові.
  2. Яйця (не смажені).
  3. Морепродукти, молюски (несмажені).
  4. Мед.
  5. Низькокислі овочі (огірки, біла картопля, морква).
  6. Фрукти з низьким вмістом цукру та низькою кислотністю (гарбуз, чорниця, полуниця, яблуко).
  7. Нежирний м’який сир із низьким вмістом солі.
  8. Овес, ячмінь.
  9. Знежирений йогурт.
  10. Продукти, багаті на пробіотики (квашена капуста, чайний гриб).
  11. Нежирний птах без шкіри (курка, індичка).
  12. Цільнозерновий хліб та макарони.

Це найпоширеніший рецепт лікування гастриту. Принцип харчування полягає у мінімізації присутності в раціоні хімічних, механічних та термічних подразників. Кожна страва слід їсти теплою, що повинно викликати надлишку шлункового соку.

Наші адреси у КиєвіБудинок для людей похилого віку Пансіонат UA Київ спеціалізується на догляді, оздоровленні та реабілітації людей похилого віку та за лежачими хворими. Також ми надаємо послуги медичного транспортування Україною та за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або телефонуйте.+38 (063) 669 70 90+38 (098) 886 64 69pansionuk@gmail.comПансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2Звертайтесь цілодобово!

Після того, як буде помічено помітне поліпшення, і в період ремісії хронічного гастриту, до раціону можна включати білий хліб, а також супи, печиво, молочні та молочнокислі продукти, звичні овочі, такі як морква та буряк. Картопля, нежирна риба, яйця та каші (крім глютена), варення та желе, а також легкий чай, варення та мед.

Присутність бобових у раціоні повністю обмежена. Кількість спецій також зводиться до мінімуму — замість них краще пробувати цікаві поєднання, що дозволяють отримати продукти, здатні пробудити смакові рецептори та дозволити отримати насолоду від їжі.

Для отримання найкращих результатів лікування гастриту рекомендується максимально уникати всіх можливих стресових ситуацій.

Загальний раціон

Хоча на столі існує безліч різних обмежень для дієти, скласти повноцінний раціон можна, якщо використовувати дозволені продукти.

Наприклад, це може виглядати так:

  1. Сніданок: варені яйця, овочевий суп та неміцна кава з молоком.
  2. Перекус 1: Курячі тефтелі з макаронами із твердих сортів пшениці, легкий чай та банан на грилі, кефір.
  3. Вечеря. Молочний гречаний суп, відварене м’ясо та овочевий соус, медовий настій шипшини та шматочок вчорашнього хліба.
  4. Перекус 2: 2 фрукти на грилі та желе будь-якого смаку.
  5. Вечеря: пельмені з курячим фаршем та легкий чай.

Як бачите, раціон різноманітний, тому не потрібно морити себе голодом чи обмежувати себе у смачних продуктах. Кількість рецептів, які можна реалізувати в списку дозволених продуктів, настільки велика, що кожен зможе створити страви за своїми уподобаннями та побажаннями.

Якщо у вас є інші хронічні захворювання, такі як захворювання щитовидної залози або нирок, ви повинні знати необхідність звернутися до лікаря для підбору ефективного плану харчування.

Найкраще розділити прийом їжі на 5 основних прийомів їжі, щоб їжа краще засвоювалася і менше навантажувала травний тракт. Мінімальна витрата рідини – 1,5 літри. Споживання солі також обмежене – не більше 15 грамів на день.

Дієта при гастриті — лікувальний «Стіл 5»

Лікувальний стіл може бути призначений, якщо у людини хронічний гастрит або захворювання підшлункової залози або печінки. У цьому випадку необхідно максимально виключити з раціону всі підсолоджувачі, барвники та консерванти, щоб мінімізувати кислий і солодкий смак.

Всі рецепти слід готувати на пару, варити або запікати (останнє слід робити в мінімальній кількості і не допускати утворення скоринки). Прийом їжі також слід розділити на порції, з перервою між їдою не менше 4 годин.

При хронічному гастриті цю таблицю необхідно дотримуватись послідовно, щоб звести до мінімуму ризик прогресування захворювання на гострий гастрит. Винятки із встановленого раціону мають бути якомога рідкіснішими.

При загостренні стану у кілька днів може бути призначено повне голодування. Після цього необхідно дотримуватися суворої дієти А1, яка передбачає строгі обмеження в харчуванні.

Важливо повністю виключити з раціону всі солодощі, оскільки вони посилюють запальний процес. Вміст солі у всіх продуктах не повинен перевищувати 1 чайну ложку на день.

Харчування при хронічному гастриті

Якщо діагностовано хронічний гастрит, необхідно постійно дотримуватись Таблиці 5, щоб звести до мінімуму ризик погіршення захворювання. Всі рекомендації, призначені лікарем, необхідно дотримуватись повною мірою, адже при погіршенні стану доведеться повністю утримуватися практично від усіх щоденних продуктів харчування.

Смачних та корисних рецептів дієти при гастриті безліч, тому про різноманітність раціону можна не турбуватися. Наприклад, у меню наших будинків престарілих можна часто побачити такі страви.

  1. Овочевий суп з вівсянкою та фрикадельками;
  2. Омлет на пару з додаванням смажених овочів;
  3. Овочеві соуси у різних поєднаннях;
  4. Рибне філе та фрикадельки;
  5. Куряче та яловиче філе, приготовлене на пару або запечене в духовці тощо.

Кожен може вибрати рецепт, що відповідає його смаку та уподобанням.

ХГЛ-терапія підбирається індивідуально з урахуванням причини захворювання, вираженості симптомів та характеру змін морфології слизової оболонки. В даний час не існує загальноприйнятих клінічних рекомендацій щодо лікування.

Дієта при ерозивному гастриті

Людям із ерозивним гастритом слід приділяти особливу увагу своєму харчуванню. Сильний голод і тривалі перерви між їдою не допускаються. Також важливо стежити за температурою та текстурою їжі. При виникненні ерозії стінка шлунка особливо чутлива до гарячої, холодної та кислої їжі. Ви не повинні створювати додаткових проблем для шлунка, важливо чітко дотримуватися всіх рекомендацій.

Дієта при атрофічному гастриті

При атрофічному гастриті можна їсти каші з невеликою кількістю молока, нежирного птаха, відварених овочів, нежирного курячого супу, сухого хліба тощо. Лікар повинні враховувати кислотність при виборі плану харчування. Ви можете їсти смажені овочі, але не овочі з хрусткою скоринкою.

Дієта при поверхневому гастриті

Принципи харчування при поверхневому гастриті практично нічим не відрізняються від загальних рекомендацій для хворих на гастрит. Важливо уникати гарячої, холодної, кислої та механічно твердої їжі. Ці продукти можуть дратувати слизову оболонку шлунка і тільки посилювати больові симптоми.

При годуванні в антральному відділі особливу увагу слід приділяти принципу ступінчастого живлення. Харчуватись потрібно часто і невеликими порціями, не переповнюючи шлунок їжею. З молочних продуктів слід виключити кефір та йогурт. Можна пити тепле молоко (з медом).

Хронічний гастрит: причини захворювання, лікування, дієта у стадії загострення

Дієта при катаральному гастриті

При катаральному гастриті хворим слід дотримуватись стандартних вимог до харчування при гастриті. Суворе дотримання дієтичних рекомендацій особливо важливе при гострому катаральному гастриті. Це допоможе запобігти переходу захворювання в хронічну форму.

Наші адреси у Києві

Будинок для людей похилого віку Пансіонат UA Київ спеціалізується на догляді, оздоровленні та реабілітації людей похилого віку та за лежачими хворими. Також ми надаємо послуги медичного транспортування Україною та за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або телефонуйте.

+38 (063) 669 70 90

+38 (098) 886 64 69

pansionuk@gmail.com

Пансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65

Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2

Звертайтесь цілодобово!

 

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить