Перейти до вмісту
годування

Догляд за лежачими хворими включає регулярне годування через зонд, внутрішньовенно або з ложечки. Годують у напівсидячому положенні. Щоб голова не закидалася назад, накладається ортопедичний комір.

Якою має бути дієта для лежачих хворих

Слід відразу зазначити, що раціон лежачого хворого має відповідати основним принципам правильного харчування, і це стосується кожного аспекту. До них відносяться:

Достатність. Дієта має відповідати енерговитратам організму.

Баланс. Живлення має бути збалансованим, а основні поживні речовини мають бути збалансованими.

Регулярність. Щодня має забезпечуватися певна кількість прийомів їжі.

Безпека. У наших пансіонатах годують пацієнтів лише свіжоприготовленими стравами.

Основні принципи харчування лежачих хворих

Для лежачих людей важливу роль раціоні грає вживання потрібної кількості білка. Білок «ремонтує» та будує тканини тіла, включаючи м’язову тканину. Білок містить основні будівельні блоки, які називаються амінокислотами. Наш організм синтезує всі амінокислоти, крім дев’яти, тому їх називають незамінними амінокислотами. Основними джерелами білка є:

  • риба;
  • курка;
  • червоне м’ясо;
  • бобові;
  • молочні продукти (молоко, йогурт, кефір, сир);
  • яйце.

Добова норма залежить насамперед від ваги, віку та кількості спалених калорій. Зазвичай нормальна доза для амбулаторних пацієнтів становить 1 г на кілограм маси тіла. Вона може бути вищою (наприклад, при розвитку пролежнів), але не слід вживати занадто багато білка, особливо якщо у пацієнта захворювання нирок. Харчування лежачих хворих має бути збалансованим за білками, жирами та вуглеводами.

Важливо: якщо у пацієнта з’являються пролежні, потреби організму в харчуванні зростають. Таким чином, дефіцит білка може вплинути на одужання. Щодня рани втрачають понад 50 г білка через ексудат. В результаті потреба пацієнтів у цій речовині зростає у півтора-два рази.

Напої

Вода бере участь у всіх обмінних процесах і необхідна нормального функціонування організму. Тому лежачим хворим слід давати достатню кількість рідини — води, неміцного чаю, свіжих соків, узвару, варення і т.д. Рекомендується уникати кави, магазинних соків і солодких газованих напоїв, таких як кола і пепсі.

Зразкове меню дня

Зразкове щоденне меню для лежачих хворих.

Сніданок:

  • рідкі каші (вівсяна, гречана, пшоняна) з горіхами та ягодами;
  • бананове пюре;
  • цукати.

Вечеря

  • пюре з нежирного сиру та сухофруктів;
  • свіжий морквяний сік.

Основна страва (обід):

  • вегетаріанський суп, голубці або свинячі відбивні на пару;
  • фрукти чи панна котта.

Закуски до післяобіднього чаю:

  • овочевий салат з оливковою/лляною олією;
  • запіканка (можна приготувати в духовці або пару), печені яблука.

За дві години до сну:

  • нежирний кефір.

Вітаміни та мінерали

Пацієнти з недостатнім споживанням їжі можуть страждати від дефіциту вітамінів, макронутрієнтів та мікроелементів, що може мати негативні наслідки для здоров’я. Наприклад, низький рівень гемоглобіну (через дефіцит заліза) пов’язаний з розвитком пролежнів і уповільненням загоєння ран через зниження рівня кисню в тканинах.

Як годують лежачих хворих у наших пансіонатах Раціон у центрах «Пансіонат UA» Як проходь процедура

Дефіцит цинку також погіршує загоєння через зниження швидкості синтезу білка та епітелізації ран. Тому до раціону хворого можна включати вітамінно-мінеральні добавки (після консультації лікаря). Слід уникати надмірного споживання будь-якого мінералу чи вітаміну, оскільки це може заважати всмоктуванню інших речовин та викликати побічні ефекти.

Наявність корисних жирів у раціоні

Не забувайте про жири. Вони потрібні для нормального функціонування організму. Рекомендується віддавати перевагу ненасиченим жирам (які містяться в рибі, деяких рослинних оліях) перед насиченими жирами, що містяться в м’ясі, молочних продуктах і т.д. (але повністю виключати їх не слід).

Ненасичені жири мають безліч корисних ефектів — вони благотворно впливають на серцево-судинну систему, покращують сон і роботу мозку. Вони також допомагають зміцнити кістки, ослаблені через відсутність фізичної активності. Джерелами корисних жирів є лосось, сардини, тріска, лляна олія і т.д.

Важливо! Ми узгоджуємо раціон з лікарем та консультуємося, що можна, а що не можна їсти нашим підопічним. Деякі продукти можуть впливати на дію ліків або спричиняти алергічні реакції.

Достатня кількість калорій

Щоб запобігти набору ваги, калорійність раціону має бути нижчою, ніж у фізично активної людини. Низькокалорійні продукти включають свіжі фрукти та овочі, цільнозернові крупи (варені та рідкі), нежирне м’ясо та молочні продукти з низьким або зниженим вмістом жиру.

Більше того, зі згідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, вони повинні становити основу раціону будь-якої людини. Вживання достатньої кількості калорій може знизити ризик надмірної ваги або ожиріння — двох факторів, які можуть призвести до серцевих захворювань, високого кров’яного тиску та/або високого рівня цукру в крові. Однак у багатьох лежачих хворих поганий апетит — у цьому випадку, навпаки, важко досягти нормального споживання калорій.

Як ми стежимо за фізичним станом наших пацієнтів

  1. Слідкуємо за фізичним станом та виконуємо всі необхідні процедури.
  2. Вимірюємо температуру пацієнта, пульс та артеріальний тиск.
  3. Перевіряємо стан шкіри.
  4. Даємо ліки за графіком та виконуємо інші процедури, призначені лікарем.
  5. Клізма на вимогу.
  6. Гігієнічні процедури щодня.

Якщо пацієнту необхідно пройти додаткові медичні процедури, персонал дбайливо перевезе його на ношах чи каталці. При догляді за хворими хворими медичні сестри регулярно підтримують порядок, вентиляцію і вологе прибирання в палаті.

Коли лежачим пацієнтам необхідне штучне харчування

При багатьох захворюваннях штучне харчування потрібне, коли хворого неможливо годувати через рот. Штучне харчування — це введення поживних речовин в організм через шлунковий зонд, клізму або парентерально (підшкірно, внутрішньовенно). У всіх цих випадках нормальне харчування або неможливе, або небажано, оскільки може призвести до інфікування рани або попадання їжі в дихальні шляхи, що в подальшому призведе до запалення або нагноєння легень.

8

Введення їжі через шлунковий зонд

При штучному харчуванні через шлунковий зонд їжу вводять у рідкому або напіврідкому вигляді, протираючи її через сито. Вітаміни необхідно додавати до їжі. Зазвичай додають молоко, вершки, сирі яйця, бульйон, густий або протертий овочевий суп, кисіль, сік, вершкове масло, чай.

Штучне харчування через шлунковий зонд проводять так:

  1. Змастіть тонкий стерильний зонд вазеліном і введіть його в шлунок через носовий хід, утримуючи перпендикулярно поверхні обличчя. При прихованні зонда на 15-17 см у носоглотці голову хворого злегка нахиляють вперед, вводять вказівний палець у рот, торкаються кінця зонда, злегка натискають на задню стінку глотки, а інший рукою просувають далі.
  2. Якщо дозволяє стан хворого і немає протипоказань, під час введення зонда хворого садять, якщо хворий непритомний, зонд вводять у положенні лежачи, наскільки можна під контролем пальця, введеного в рот.
  3. Після введення потрібно перевірити, чи зонд увійшов у трахею: на зовнішній кінець зонда потрібно покласти кульку вати або шматочок цигаркового паперу і подивитися, чи не трясуться вони при диханні.
  4. Рідку їжу (3-4 склянки) вливають повільно та невеликими порціями (не більше невеликого ковтка) через лійку (ємністю 200 мл) на вільний кінець зонда, під невеликим тиском).

Ще одним видом штучного харчування є ректальне харчування — запровадження поживних речовин через пряму кишку. За допомогою харчових клізм відновлюються втрачені організмом рідини та солі.

Харчові клізми мають дуже обмежене застосування, оскільки в нижній відділ товстої кишки всмоктуються лише вода, фізіологічний розчин, розчин глюкози та спирт. Білки та амінокислоти засвоюються частково.

Обсяг харчової клізми не повинен перевищувати 200 мл, а температура речовини, що вводиться — 38-40°С. Виконують харчову клізму через 1 годину після очищення та повної дефекації. Для придушення перистальтики кишківника додають 5-10 крапель лаудануму.

За допомогою харчових клізм вводять фізіологічний розчин (0,9% розчин натрію хлориду), розчин глюкози, бульйон, молоко та вершки. Рекомендується виконувати поживні клізми не частіше 1-2 разів на день, інакше це призведе до подразнення прямої кишки.

Живлення підшкірно та внутрішньовенно

Парентеральне харчування застосовують, якщо ентеральне харчування не забезпечує організм хворого необхідною кількістю поживних речовин.

Щодня можна вводити 2-4 л рідини у вигляді 5% розчину глюкози, розчину солі або складного розчину солей. Глюкозу можна вводити внутрішньовенно у вигляді 40% розчину. Необхідні організму амінокислоти можна вводити у вигляді білкових гідролізатів (амінопептиди, гідролізат L-103, аміноблон), плазми.

Препарати для парентерального харчування найчастіше вводяться внутрішньовенно. Внутрішньовенну катетеризацію проводять, якщо потрібне часте та тривале застосування. Рідше використовуються підшкірний, внутрішньом’язовий та внутрішньоартеріальний шляхи введення.

Правильне застосування ін’єкційних препаратів, суворий облік показань і протипоказань, розрахунок необхідних доз, дотримання правил стерильності та антисептики дозволяють ефективно усувати у хворих різні, у тому числі дуже серйозні порушення обміну речовин, ліквідувати явища отруєння в організмі, а також загоювати різні органи та системи.

Як годувати хворого та в якому положенні?

Перед годуванням людини необхідно перевести у напівсидяче становище. Не слід годувати його лежачи або відкинувши голову назад — це може призвести до потрапляння їжі в дихальні шляхи. Ноги слід підтримувати, а руки розташовувати симетрично вздовж тіла.

уход за лежачими хворами

Лежачі люди повинні мити руки перед кожним прийомом їжі. Якщо хворий може рухати руками, найкраще провести цю гігієнічну процедуру самостійно або за допомогою особи, яка здійснює догляд.

Перед їжею приміщення слід провітрити, щоб уникнути неприємних запахів у приміщенні. Наш персонал прибирає з кімнати все, що пригнічує апетит: покривала, пісуари, ліки, що сильно пахнуть.

Під час годування ми даємо людям можливість виконувати деякі дії самостійно. Можливо, він зможе взяти собі шматок хліба чи серветку. Якщо хворий може тримати ложку, він повинен їсти сам, потрібно лише допомагати, спрямовувати та підтримувати його руку. Це дозволяє відчувати літнім себе впевненішим.

Якщо людина занадто слабка, щоб їсти самостійно, ми її годуємо з ложечки. Невеликі реабілітаційні інструменти можуть допомогти лежачим людям їсти — це спеціальний посуд, яким ослабленим і літнім людям легше користуватися самостійно, наприклад, чашки або кружки-напувалки з двома ручками, ложки та вилки з великими ручками, обмежена кількість сторін тарілки.

Годування лежачого хворого на суміші

При порушенні ковтання (дисфагія) нормальне харчування може бути дуже складним. Людині важко ковтати, тому вона їсть якнайменше і відмовляється від багатьох продуктів. У цьому випадку замість звичайної їжі можна скуштувати спеціальну суміш лікувальних поживних речовин.

Такі суміші висококалорійні та збалансовані за мікроелементами та макронутрієнтами. Завдяки високій калорійності та високому вмісту білка вживання навіть невеликої порції суміші дозволяє задовольнити потреби організму в енергії та білку.

Для харчування лежачої людини можна купити Protein Nutrition Nutridrink — суміш для лікувально-профілактичного харчування. Його можна використовувати як основне джерело живлення або як додаткове. Суміш не викликає дискомфорту при ковтанні навіть у пацієнтів із вираженою дисфагією. Прискорює відновлення організму в період лікування та одужання. Підходить для людей із діабетом.

До асортименту продукції Nutricia також входять спеціальні продукти харчування для пацієнтів з дисфагією. Це порошок “Нутіліс” (nutricia-medical.ru), “Нутіліс прозорий” (nutricia-medical.ru). Суміш призначений для загущення їжі. Підходить для дорослих та дітей віком від 3 років.

Чому для догляду за лежачими хворими обирають наш пансіонат

Ми забезпечуємо не тільки ретельний догляд, а й душевний комфорт та приємні емоції!

Родичі не завжди можуть пожертвувати своїм життям заради тих, кого люблять. У цьому немає потреби, якщо ви обрали наш будинок для літніх хворих у Києві. Досвідчений персонал знайомий з усіма тонкощами догляду за людьми похилого віку, знає, як правильно перевертати, як лікувати пролежні, як купати і годувати таких гостей. Багато фахівців володіють масажними техніками та дихальними вправами.

Щоб догляд за літньою людиною не став важким випробуванням, родичі можуть обрати наш будинок для людей похилого віку, який забезпечить їм проживання, повноцінне харчування та реабілітаційні заходи.

Умови проживання в будинку для лежачих хворих «Пансіонат UA»

Сьогодні такий заклад нагадує невеликий затишний будинок для літніх людей або приватну лікарню. Тут є все необхідне для комфорту лежачих хворих: комплексне медичне та побутове обслуговування, спілкування, увага, розважальні програми.

Медсестра старого завжди поруч, готова надати своєчасну допомогу. Лікарі різних спеціальностей завжди готові адаптувати процес лікування. За потреби пацієнти або їхні родичі можуть отримати консультацію.

Ми приймаємо на тимчасове або постійне проживання лежачих хворих, а також осіб, які страждають на будь-які захворювання. Яким би не був фізичний та моральний стан пацієнта, незалежно від його віку, ми розробляємо для нього індивідуальний план реабілітації.

Для підтримки здоров’я постійно проводяться відновлювальні операції, масажі та протипролежневі заходи. Лікарі регулярно контролюють стан пацієнта та динамічно змінюють або коригують плани лікування залежно від стану.

Наші адреси у Києві

pansionuk@gmail.com

+380733500304

Пансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65

Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2

 

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить