Перейти до вмісту
ліжко в будинку престарілих у Києві

Гастрит — це патологічне відхилення, що характеризується хронічним перебігом і розвивається внаслідок змін, спричинених запальними процесами у слизовій оболонці шлунка.

У будинках для людей похилого віку «Пансіонат UA» у Києві проживають люди похилого віку з таким захворюванням. Отримавши гастрит у молодшому віці, наші постояльці змушені періодично проходити курс профілактики під час сезонних загострень. Ми розробляємо спеціалізовані дієти для наших постояльців, курс фізіотерапії та кінезітерапії, щоб мінімізувати прояви гастриту.

Хронічний гастрит — причини захворювання

Причинними інструментами гастриту є:

  • відхилення при регенерації клітин;
  • загострення атрофії залізистого епітелію;
  • порушується функція шлунка.

Хронічний гастрит становить близько 85% захворювань шлунка. Найчастіше воно поєднується з іншими патологічними відхиленнями шлунково-кишкового тракту. Однак для деяких людей пусковим механізмом є гастрит, а в інших провокує його розвиток сам гастрит.

Виділяють дві групи факторів, що сприяють розвитку цієї патології:

  • екзогенний;
  • ендогенний.

До зовнішніх причин відносяться впливи, які за тривалістю поділяються на гострі та хронічні захворювання. Гостра форма — одноразове або неодноразове прояв інфекційної токсичності. Однак провідну роль в етіології хронічного гастриту грають довготривалі пошкоджуючі фактори, одним з найважливіших з яких є порушення харчування. Негативний вплив походить від:

  • ушкодження слизової оболонки шлунка;
  • погана якість подрібнення продуктів при вживанні;
  • надто гостра їжа;
  • сухий корм;
  • алергія, спричинена реакцією на їжу;
  • прямий контакт із мікроорганізмами;
  • надмірне вживання алкоголю та куріння.

Регенеративна здатність шлункового епітелію посилюється, тому виникнення хронічного гастриту вимагає тривалого та постійного впливу певних ушкоджуючих факторів.

Ендогенні причини проявляються як внутрішні патологічні відхилення в організмі. До них відносяться:

  • порушення шлункової нейрорегуляції;
  • метаболічні порушення;
  • хронічне запалення;
  • патологія гіпоксії слизової оболонки шлунка.

Існує безліч типів хронічного гастриту, які залежать від морфологічних особливостей (поверхневий, глибокий, атрофічний, ерозивний) та функціональних порушень (нормальна секреція — підвищена, гіпосекреція).

Дієту слід дотримуватись на будь-якій стадії захворювання.

Клінічні особливості хронічного гастриту

Для цього захворювання характерні такі синдроми:

  • біль;
  • розлад шлунку;
  • відхилення у роботі всього жкт.

Біль виникає найчастіше у верхній частині живота, має помірну інтенсивність і пов’язана з їдою. Для хворих на хронічний висококислотний гастрит біль характерний появою через 1,5-3 години після їжі та зникненням після їжі. Це можна пояснити ураженням пілодуоденальної області та її стимуляцією кислими шлунковими соками.

Хронічний гастрит зі зниженою кислотністю характеризується тупими болями відразу після їди. Вони виникають внаслідок зміни геометрії слизової оболонки шлунка і мають дифузний характер.

Шлунковий розлад має такі симптоми:

  • нудота;
  • блювання;
  • печія;
  • гикавка.

Найчастіше симптоми розладу шлунка виникають у жінок.

Порушення загального стану проявляються дискомфортом, відмовою від їжі, схудненням, дратівливістю. У пацієнтів із хронічним гастритом через вживання висококислої дієти може розвинутись вітамінно-дефіцитна анемія. Патологічні зміни кишечника також проявляються порушеннями випорожнень, бульканням і здуттям живота. Для гастриту з високою кислотністю характерні спастичні запори, для гастриту з низькою кислотністю діарея.

Дієта при гастриті

На що слід звернути увагу під час харчування при гастриті? Це дуже важливе питання, оскільки правильне харчування є важливою частиною лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Якщо ви страждаєте на гастрит, вам завжди слід дотримуватися помірної дієти і тільки поступово повертатися до нормального харчування, якщо ваше здоров’я покращиться. У деяких випадках лікарі призначають індивідуальну дієту на лікування гастриту.

Також необхідно пам’ятати, що гастрит може призвести до дефіциту ферментів, тому в деяких випадках варто використовувати на додаток до дієти для покращення травлення ферментні препарати, наприклад, Мікразим.

У наших пансіонатах ми систематично додаємо до раціону пацієнтів необхідні вітаміни та мікроелементи, готуємо різноманітний стіл, щоб збалансувати харчування, оскільки в стадії загострення далеко не всі страви дозволені.

Головні принципи дієти при гастриті

Ми пам’ятаємо, що правильна дієта при гастриті – запорука успішного подолання симптомів. Якщо кислотність шлункового соку підвищується, потрібно їсти продукти, які допоможуть знизити її активність. У наших будинках для людей похилого віку ми дотримуємося трьох правил.

Механічні засади. Уникаємо продуктів, що містять сиру клітковину. До таких продуктів належать цибульні культури, житлове м’ясо та висівки. Крім того, категорично заборонено вживання страв, приготованих на олії.

Хронічний гастрит: причини захворювання, лікування, дієта у стадії загострення

Принципи хімії. Не використовуємо продукти, які збільшують секрецію шлункового соку. До списку входять алкоголь, газовані напої, цитрусові (у тому числі цитрусові соки), кава, чорний хліб, капуста, наваристі бульйони.

Теплові принципи Під забороною занадто гаряча або холодна їжа. Продукти можуть дратувати стравохід, а холодна їжа може залишатися в шлунку довше, ніж звичайно.

Які продукти можна їсти під час гастриту

Для людей похилого віку з гастритом ми включаємо в раціон нежирне м’ясо (наприклад, кролика). Качок, овець та гусей їсти не можна, а курку можна їсти лише без шкіри. Інші прийнятні продукти та страви включають:

  • відварена нежирна риба;
  • морепродукти;
  • омлет із яєчного білка;
  • вівсяна та гречана каші;
  • молоко;
  • кабачки, гарбуз, помідори, морква, різноманітні овочі;
  • ягоди з високим вмістом цукру;
  • Відварені та пюровані овочі.

Дієтотерапія при хронічному гастриті в будинках для людей похилого віку «Пансіонат UA» на Деміївці.

Дієта при хронічному гастриті визначається виходячи із стадії захворювання та функціонального стану шлунка. Важливо враховувати можливі супутні патології кишечника, підшлункової залози та печінки.

Якщо діагностовано гастрит, викликаний Helicobacter pylori, призначати дієту не рекомендується. Завжди консультуйтеся з гастроентерологом або дієтологом, щоб лікування гастриту було послідовним та ефективним.

При цьому захворюванні в меню не слід включати:

  1. Свіжа випічка, особливо житній хліб та листкове тісто. Натомість найкраще є білий хліб, просте печиво та сушіння.
  2. До наваристих супів відносяться грибний суп, борщ і борщ. Такі страви слід замінити на легкий овочевий суп, що містить картоплю, капусту, моркву і цибулю.
  3. Копчені страви та жирне та текстуроване м’ясо. Замість нього краще вживати страви з відвареного або приготовленого на пару м’яса (котлети, тефтелі). Дозволені види м’яса – курка та баранина.
  4. Варені яйця та омлети. Замість них слід використовувати яйця некруто і приготований на пару омлет.
  5. Будь-які пікантні та ароматні страви, маринади, шоколад, газовані напої, кава та квас.
  6. Алкоголь.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

При цій формі гастриту не слід зловживати фруктами та овочами, оскільки вони можуть погіршити здоров’я. Однак повністю виключати ці продукти зі свого меню не варто. Уникайте продуктів, які стимулюють вироблення кислоти у шлунку, та вибирайте продукти, що знижують кислотність.

Рекомендовані продукти та страви з них.

  1. Морква, гарбуз, картопля, буряк. Світло-зелений салат. Помідори: стиглі. Огірок без шкірки.
  2. Фрукти: некислі, стиглі, без шкірки (банани, груші, яблука). Найкраще їсти фрукти не сирими, а смаженими. Кавуни та дині – дуже обмежена кількість. Смажена картопля, мариновані продукти, квашена капуста під забороною.
  3. Молоко (коров’яче або козяче), вершки, йогурт. Свіжий сир. Сметана, кефір, сир.
  4. Відварити курку чи кролика, нежирну річкову рибу. Бекон, риба та жирне м’ясо під забороною.
  5. Вівсянка та гречані сухофрукти.
  6. Яйце некруто.

Необхідно обмежити легкий чай та каву, какао з молоком. Житній та свіжоспечений хліб. Торти та кондитерські вироби з кремовою начинкою.

Низькокислотна дієта

В цьому випадку харчуватися потрібно інакше, ніж при гастриті з підвищеною кислотністю. Необхідно вживати продукти, що стимулюють секрецію шлункового соку. У таблиці нижче перелічені страви, які підходять для полегшення стану. Якщо у вас сильний біль у шлунку, то необхідно виключити з меню страви, що подразнюють тканини шлунка.

  1. Картопля, помідори, зелень, морква, буряк, кабачки, солоні огірки.
  2. Пісне м’ясо, якісні ковбаски, шницель на грилі.
  3. Оселедець несолоний, нежирна копчена риба.
  4. Варені яйця, яєчня
  5. Черствий хліб та печиво. Свіжоспечений хліб, хліб з додаванням висівків.
  6. Ягоди: журавлина, чорна смородина. Червона смородина, малина.
  7. Желе.
  8. Мінеральна вода (не сильно газована), зелений та чорний чай.
  9. Борщ і щі, але капусту потрібно нашаткувати і ретельно зварити. Квасоляно-гороховий суп, молочний суп.

Дієта при гастриті — загальні поради

Людям, які страждають на гастрит, слід виключити з меню спеції, що використовуються в приготуванні їжі. У нашій кухні ми використовуємо свіжу зелень (петрушку, кріп, селера), щоб покращити смак їжі. Свіжі овочі також допомагають додати вітамінів у ваш раціон.

Їжте часто й невеликими порціями, але уникайте перекушування: тоді у шлунка не виникне проблем із перетравленням їжі. Ретельно пережовуйте їжу та їжте повільно. Їжа в поспіху може погіршитиь ваше здоров’я та посилити гастрит. Пережовуйте їжу до тих пір, поки вона не перетвориться на легкозасвоювану пасту.

Не забувайте, що правильне та збалансоване харчування – запорука лікування гастриту. Багато пацієнтів, які дотримувалися суворої дієти під час лікування, заявили, що це допомогло їм успішно подолати всі симптоми та болі, пов’язані із захворюванням, протягом 4 тижнів.

Наші адреси у Києві

Будинок для людей похилого віку Пансіонат UA Київ спеціалізується на догляді, оздоровленні та реабілітації людей похилого віку та опікою за лежачими хворими. Також ми надаємо послуги медичного транспортування Україною та за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або телефонуйте.

+38 (063) 669 70 90

+38 (098) 886 64 69

pansionuk@gmail.com

Пансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65

Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2

Звертайтесь цілодобово!

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить