Перейти до вмісту
Панкреатическая диета

Помірне ураження підшлункової залози

Ушкодження підшлункової залози призводить до порушення двох дуже важливих функцій підшлункової залози. Порушення зовнішньосекреторної функції підшлункової залози призводить до значного погіршення перетравлення їжі, що надійшла, особливо жирів, що в свою чергу призводить до жирових проносів і дефіциту жиророзчинних вітамінів (А, Д, Е, К). Пошкодження ендокринної функції підшлункової залози призводить до діабету внаслідок відсутності або занадто малої кількості функціонуючих залозистих клітин у цьому органі. Порушення рівня глюкози в крові внаслідок ураження підшлункової залози можуть призвести до небезпечних для життя станів гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) та гіперглікемії (високий рівень цукру в крові). Додатковим аліментарним аспектом ураження підшлункової залози є біль у животі, викликаний прийомом їжі (особливо жирної),

Роль дієти

Роль дієти при помірному ураженні підшлункової залози полягає у компенсації дефіциту поживних речовин, зменшенні жирної діареї та больових симптомів, а також у контролі порушень рівня глюкози в крові для стримування втрати ваги та покращення лікування.

Раціон має бути легкозасвоюваним зі значним зниженням споживання жирів і простих цукрів і дещо підвищеною кількістю легкозасвоюваного білка.

Дієтичні рекомендації

  • Їжте 5-7 разів на день невеликими порціями;
  • Їжте у звичайний час з 2-3-годинними перервами;
  • перший прийом їжі повинен бути з’їдений протягом першої години після пробудження;
  • останній прийом їжі повинен бути за 2-3 години до сну;
  • їжа, яку ви їсте, повинна бути легкою та високопоживною;
  • їжте свіжоприготовлену (в той же день) їжу;
  • Прийняті страви повинні мати помірну температуру (занадто гаряча і занадто холодна може викликати біль);
  • їжу слід дуже ретельно пережовувати;
  • Не пийте під час їжі;
  • Пийте не менше 1,5 літрів рідини на день;
  • Зернові продукти слід вживати невеликими разовими порціями, додаючи їх практично до кожного прийому їжі;
  • дозволені овочі та фрукти слід вживати протягом кількох прийомів протягом дня;
  • Ви повинні споживати 3 порції знежирених несолодких молочних продуктів на день;
  • Їжте не менше 3 порцій нежирної риби на тиждень;
  • повністю вилучити з раціону жирне м’ясо та ковбаси;
  • Жири хорошої якості (масло, оливкова олія) слід вживати в дуже обмежених кількостях;
  • гострі спеції слід обмежити;
  • Завжди уникайте вживання алкоголю;

Варто доповнити раціон жиророзчинними вітамінами (А, D, Е, К) та вітамінами групи В та фолієвою кислотою. Залежно від ступеня порушення зовнішньосекреторної функції підшлункової залози, лікар може призначити панкреатичні ферменти під час їжі;

Кожен день ви повинні займатися фізичною активністю не менше 20 хвилин з інтенсивністю, що відповідає вашому здоров’ю та фізичним можливостям.

Спосіб приготування їжі рекомендований:

Відварювання у воді, приготування на пару, гасіння без попереднього обсмажування, запікання у фользі, рукаві або жароміцному посуді, заливні страви, терті сирі овочі (за індивідуальною переносимістю)

Протипоказано:

Смаження, особливо в сухарях, смаження, гасіння у важких соусах, супи та бульйони на жирному м’ясі, запікання з додаванням жиру, гарнір до картоплі та борошняних страв, страви з додаванням великої кількості олії, вершків або яєць, великі разові порції м’яса

Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.

pansionuk@gmail.com – для клієнтів

+380738870303

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить