Перейти до вмісту
Роль правильного питания в процессе реабилитации опорно - двигательного аппарата.

При проблемах з опорно-руховим апаратом найголовніше – правильна медична допомога та реабілітація. Мало хто усвідомлює величезну роль правильного харчування у процесі реабілітації опорно-рухового апарату. Правильно проведена дієта здатна не лише полегшити біль, а й лікувати запалення у суглобах. Це зробить процес реабілітації ефективнішим. У наступній статті ми намагатимемося викласти основні, але водночас дуже важливі принципи харчування для пацієнтів, які борються із проблемами опорно-рухового апарату.

Дієта в процесі реабілітації

Хвороби суглобів, такі як дегенерація, раніше були типовим захворюванням, що вражало людей похилого віку. На жаль, ця проблема нині торкається дедалі молодших пацієнтів. Ці захворювання викликають, насамперед, сильний біль, а й суттєво обмежують рухливість суглобів. У дуже занедбаних випадках це може призвести навіть до повної іммобілізації пацієнта. При проблемах з опорно-руховим апаратом найголовніше – правильна допомога та реабілітація. Мало хто усвідомлює величезну роль правильного харчування у процесі реабілітації опорно-рухового апарату. Правильно проведена дієта здатна не тільки зняти біль, а й зняти запалення в суглобах, завдяки чому процес реабілітації буде більш ефективним. Нижче ми представимо основні, але водночас дуже важливі правила харчування для пацієнтів, які борються із проблемами опорно-рухового апарату.

Правила дієти для хворих із захворюваннями суглобів

Перший і найважливіший принцип дієти для пацієнтів із захворюваннями суглобів – підтримання здорової маси тіла. У разі його перевищення необхідне швидке та ефективне зниження. Надмірна маса тіла чинить велике навантаження на наші суглоби. Крім того, посилює запальні процеси, що протікають в них, що робить процес реабілітації набагато більш тривалим і болючим для хворого. Щодо потреби в калоріях, то вона багато в чому залежить від форми захворювання та типу реабілітації. При остеоартрозі вона має перевищувати добову потребу пацієнта у калоріях. Це означає, що максимальна кількість калорій, яка пацієнт, у якого СРМ становить 2300 ккал, не повинна перевищувати цього значення. Однак у разі хворих з ендопротезуванням суглоба енергетичний баланс у післяопераційному періоді має бути дещо позитивним. Найкраще взяти додатково 200-300 ккал, щоб прискорити процес відновлення після процедури.

Дієта в реабілітації – рекомендовані продукти

Виявляється, є багато продуктів харчування, регулярне вживання яких дуже позитивно впливає на стан нашого опорно-рухового апарату. Молочні продукти, безумовно, заслуговують на перше місце, адже саме вони забезпечують нас повноцінним білком, який є основним будівельним елементом суглобових хрящів. Кожен хворий повинен випивати не менше склянки молока на день і з’їдати 3-4 столові ложки сиру. Рекомендується вживати молочні продукти, що містять трохи більше 1,5% жиру.Більш жирна може посилити запальні процеси у суглобах. Звичайно, не забуватимемо, що молочні продукти – найкраще джерело кальцію. Це важливий інгредієнт для підтримки наших кісток та зубів у хорошому стані.

Риба, олії, горіхи, часник і цибуля

Риба, олія, горіхи, часник і цибуля також заслуговують на особливу увагу. Найбільш важливими є морські риби, такі як: скумбрія, палтус, камбала, тунець, оселедець та сардини. Споживання цієї риби хоча б раз на тиждень дає нам дуже цінну поживну речовину – омега – 3 кислоти. Ці сполуки не лише покращують рухливість наших суглобів. Насамперед вони сприяють виробленню особливих тканинних гормонів, що заспокоюють запальні процеси.

Горіхи та олії, навпаки, містять багато вітаміну Е, який відноситься до так званих антиоксидантних вітамінів, тобто. має протизапальну дію. Цибуля та часник, у свою чергу, містять сполуки сірки, які пригнічують утворення гормонів, що посилюють запалення та викликають сильний біль.

Спеції

Деякі спеції, такі як куркума, аніс, гвоздика, імбир, базилік, хрін, майоран, м’ята та шавлія, також роблять таку ж дію, як цибуля та часник. Крім того, вони підтримують травлення та прискорюють обмін речовин, що значно полегшує боротьбу із зайвими кілограмами.

Овочі та фрукти

Звичайно, в нашій дієті для суглобів не можна забувати про споживання овочів та фруктів. Серед овочів, що заслуговують на особливу згадку: морква, капуста, огірки, цибуля – порей, броколі, селера, петрушка, буряк і всі види паростків. Ці продукти виробляють сполуки, які пригнічують вироблення гормонів, відповідальних руйнування суглобового хряща. З іншого боку, ми повинні вибрати фрукти: чорницю, журавлину, полуницю, цитрусові та плоди шипшини.У них міститься ще одна дуже важлива поживна речовина для наших суглобів – вітамін С. Він у першу чергу необхідний для вироблення та відновлення колагену, який будує наші суглоби та значно покращує їхній стан, особливо після травм.

Дієта в реабілітації – продукти, що не рекомендуються

Крім продуктів, рекомендованих до вживання з метою підвищення ефективності реабілітації опорно-рухового апарату, є й такі, які не слід включати до раціону хворого, який страждає на захворювання суглобів, оскільки їх надмірне вживання може ще більше погіршити стан хворого та посилення болю. Серед таких продуктів були:

  • тварини (вершкове масло, сало, шпик) – посилюють запальні процеси в суглобах,
  • червоне м’ясо (свинина, яловичина) – у них багато омега – 6 жирних кислот, що мають прозапальну дію,
  • оброблений білий хліб – споживання великої кількості призводить до набору ваги, а отже, до погіршення стану суглобів,
  • смажені, запечені, приготовлені на грилі страви – під впливом дуже високої температури виробляються сполуки, що підсилюють запалення,
  • алкоголь, міцна кава, міцний чорний чай – вони знижують засвоєння білка, який є основним будівельним матеріалом суглобових хрящів.

Давайте пам’ятати, що в процесі реабілітації після операцій або пошкоджень опорно-рухового апарату ми повинні приділяти особливу увагу тому, як ми харчуємося, оскільки виявляється, що це дуже впливає на успіхи в лікуванні.Завдяки виробленню відповідних харчових звичок ми можемо значно скоротити процес реабілітації та полегшити біль, який зазвичай супроводжує пацієнтів із цим типом захворювання.

Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.

pansionuk@gmail.com – для клієнтів

+380733500304

Spread the love

Коментарі

  1. Мало кто осознает огромную роль правильного питания в процессе реабилитации опорно-двигательного аппарата. Правильно проведенная диета способна не только облегчить боль, но и лечить воспаление в суставах. Это сделает процесс реабилитации более эффективным.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить