Вітамін А – дія, властивості і роль в організмі
Contents
Зміст:
- Вітамін А – що це таке?
- Тест на вітамін А – коли його робити?
- Симптоми дефіциту вітаміну А.
- Чи може гіповітаміноз вітаміну А бути небезпечним? Наслідки дефіциту вітаміну А.
- Надлишок вітаміну А – симптоми.
Вітамін А в організмі людини – чи шкідливий надлишок?
Вітаміни – це органічні хімічні сполуки, які потрібні для правильного протікання численних процесів обміну речовин людини. Ці речовини повинні поступати ззовні, оскільки організм не в змозі виробляти їх самостійно. З цієї причини у разі неправильного харчування або виникнення деяких захворювань існує ризик розвитку авітамінозу, який може істотно вплинути на здоров’я пацієнта.
Вітамін А – що це таке?
Вітамін А є збиральним терміном для групи хімічних речовин, найважливішими з яких для людського організму являються ретинол, сітківка і специфічні каротини. Обговорювані хімічні сполуки беруть участь в численних обмінних процесах, що відбуваються в організмі людини, які впливають на правильний стан здоров’я багатьох систем і органів.
Однією з найважливіших функцій вітаміну А є участь у функціонуванні органу зору шляхом вироблення нервових імпульсів в сітківці ока під впливом світла. Завдяки цьому можна отримувати світлові подразники і трансформувати їх в зображення в правополушарных структурах.
Крім того, вітамін А бере участь в процесах, пов’язаних з регуляцією функції і дозріванням клітин і епітелію. Завдяки такій дії вітамін А визначає підтримку здорового стану шкіри, нігтів і волосся. Це з’єднання також впливає на правильне функціонування імунної системи, яка є основним захистом організму від захворювань, викликаних інфекційними агентами, такими як віруси або бактерії.
Специфічні клітини кісткової тканини також чутливі до дії вітаміну А. Завдяки цьому це з’єднання бере участь в процесі зростання кісток і впливає на їх правильне формування і підтримку структурної цілісності.
Вітамін А – де знаходиться
Організм людини не здатний самостійно синтезувати вітамін А – з цієї причини його необхідно забезпечувати їжею. Завдяки механізму зберігання цього вітаміну, найбільше вітаміну А міститься в продуктах тваринного походження, які робляться з використанням їх печінки, таких як риб’ячий жир. Вітамін А також є присутнім, в сирі, молоці, яйцях і вершковому маслі.
Крім того, високі концентрації цього з’єднання містяться в наступних овочах і інших рослинних продуктах :
- Морква.
- Батати
- Шпинат
- Гарбуз
- Паприка.
Добова потреба у вітаміні А залежить від багатьох чинників, вік, підлога і фізіологічний стан (вагітність або грудне вигодовування). З цієї причини можливий початок прийому додаткових добавок вітаміну А необхідно кожного разу аналізувати індивідуально і консультуватися з лікарем.
Тест на вітамін А – коли його робити?
Тестування концентрації вітаміну А в організмі рекомендується людям, які підозрюють, що можуть страждати від дефіциту або надлишку цього вітаміну. Ці стани називаються гіпервітамінозом. Кожен з цих розладів характеризується окремим набором клінічних симптомів і пов’язаний з ризиком розвитку специфічних ускладнень із здоров’ям. Із-за впливу вітаміну А на правильний розвиток плоду також важливо, щоб жінки, плануючі і вагітні, піклувалися про підтримку належних концентрацій цієї речовини в організмі. Крім того, визначення рівня вітаміну А має бути виконане до і під час його прийому, щоб оцінити ефективність лікування, що проводиться.
Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.
pansionuk@gmail.com – для клієнтів