Перейти до вмісту
Витамин С – Аскорбиновая кислота – свойства и роль в организме

Вітамін С – натуральний або синтетичний?

У наступній статті ми розберемося з найпоширенішими міфами про вітамін С. Також ми розповімо, скільки вітаміну С треба організму в добу і яка його роль при простудних захворюваннях.

Зміст:

  • Вітамін С – властивості і роль в організмі
  • Вітамін С – чи існує він насправді?
  • Потреба у вітаміні С
  • Джерела вітаміну С
  • Симптоми дефіциту
  • Вітамін С – для чого використати?
  • Яка доза вітаміну С краще всього?
  • Вітамін С – огляд препаратів

Вітамін С, що також називається аскорбіновою кислотою, потрібний для виживання. Це факт. Організм людини не може синтезувати його самостійно, тому нам постійно доводиться поставляти його ззовні. Це виглядає трохи по-іншому у тваринному світі. Більшість з них роблять це з’єднання самі. Вітамін С виконує незліченні функції в організмі. Це забезпечує правильне функціонування ферментів у багатьох хімічних реакціях. Він бере участь, в синтезі колагену, L- карнитина і деяких гормонів. Вироблення колагену є однією з найважливіших функцій вітаміну С. Цей білок потрібний кісткам, зубам, шкірі і очам для правильного функціонування. Вітамін С бере участь у багатьох перетвореннях в організмі, наприклад, перетворюючи холестерин на жовчні кислоти. Його роль в антиоксидантному процесі не можна випускати з уваги.

Аскорбінова кислота є однією з найпопулярніших антиоксидантних речовин, які борються з вільними радикалами. Вільні радикали є шкідливими молекулами, які можуть пошкодити важливі структури, такі як білки і ДНК. Вітамін С, як антиоксидант, нейтралізує їх надлишок. Властивості вітаміну С також пов’язані з підвищеним засвоєнням заліза. Це важлива інформація в першу чергу для людей, які страждають залізодефіцитною анемією. Прийом препаратів із залізом разом з вітаміном С збільшує всмоктування цієї речовини. Аскорбінова кислота також підтримує правильне функціонування нервової системи і робить вплив на імунітет.

Застосування вітаміну С в косметології.

Тут використовуються два його основних властивості – участь у виробленні колагену і нейтралізація вільних радикалів. Завдяки цим особливостям вітамін С використовується у багатьох косметичних засобах і препаратах, вживаних під час спеціалізованих процедур на обличчі і тілі. Він потрібний для підтримки здорового кольору обличчя, а також грає свою роль в затримці процесу старіння шкіри. Надмірна дія на організм УФ-излучения сприяє утворенню окислювального стресу і великої кількості вільних радикалів. Саме тут використовуються антиоксидантні властивості аскорбінової кислоти. Вітамін С затримує фотостаріння шкіри, знижує ризик знебварвлення і чинить протизапальну дію.

Вітамін С – чи існує він насправді?

Вітамін С також відомий як аскорбінова кислота або L- аскорбінова кислота. Це різні назви для однієї і тієї ж речовини. Міф про левороваторном вітамін С, ймовірно, виник із-за неправильного розуміння символу “L”. По суті, це позначення відноситься до відносної конфігурації, в яку ми поглиблюватися не будемо. Проте це не пов’язано з оптичним обертанням і не означає, що цей вітамін являється левороваторным. Більше того, усі ліки, добавки або харчові продукти містять одну і ту ж форму вітаміну С. Незалежно від позначення на упаковці, будь то вітамін С, аскорбінова кислота, або L- аскорбінова кислота, ми завжди маємо справу з одним і тим же з’єднанням.

Потреба у вітаміні С

Дозування вітаміну С варіюється залежно від підлоги, віку, загального стану здоров’я, способу життя, наявність хронічних захворювань і схильності стресам. Вона збільшується у людей, які палять сигарети, що живуть в постійній напрузі, а також у вагітних жінок і годуючих матерів. У курців попит на аскорбінову кислоту збільшується приблизно на 40о порівнянню із загальними рекомендаціями в цій віковій групі. Він також вище у спортсменів і людей, які тренуються тривалий час і інтенсивно.

Скільки мг вітаміну С в день нам треба, щоб жити;

  • немовлятам – 20 мг
  • діти 1-3 роки – 40 мг
  • діти 4-12 років – 50 мг
  • хлопчики 13-18 років – 75 мг
  • дівчатка 13-18 років – 65 мг
  • чоловіки – 18 років – 90 мг
  • жінки – 18 років – 75 мг
  • вагітні жінки – 85 мг
  • годуючі жінки – 120 мг

Джерела вітаміну С

Добову потребу у вітаміні С можна заповнити, споживаючи достатню кількість овочів і фруктів. Багатим джерелом цього з’єднання є, петрушка, перець, чорна смородина, ківі і цитрусові. Наприклад, в 100 г чорної смородини вміст вітаміну С складає близько 180 мг. Перець такої ж ваги містить близько 140 мг аскорбінової кислоти, а апельсини близько 50 мг. При раціональному харчуванні здоровим людям не повинно бути складно забезпечити організм необхідною дозою вітаміну С з їжею. Проте варто знати, що ця речовина є дуже нестабільним з’єднанням. Просто приготування овочів або фруктів позбавляє їх вітаміну С приблизно на 50Он чутливий не лише до тепла, але і до світла. З цієї причини вітамін С, призначений для догляду за шкірою, найчастіше зберігають в темних місцях.

Вітамін С він також стає частково неактивним при інтенсивному розморожуванні продуктів або їх нагріванні. У зв’язку з тим, що ця речовина добре розчиняється у воді, замість кип’ячення у воді прийнятніше за пару. Занадто тривале зберігання овочів і фруктів або зберігання їх в неналежних умовах також позбавляє їх вітаміну С. Рекомендується продовжити термін зберігання таких продуктів, по можливості заморозивши їх.

Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.

pansionuk@gmail.com – для клієнтів

+380738870303

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить