Їжа літніх людей
Contents
Як треба харчуватись правильно літнім людям?
Давно відомо, що дієта є одним з ключових чинників підтримки здоров’я і благополуччя – у тому числі і у літніх людей. Із-за потреб в живленні, певних обмежень в живленні, а також хронічних захворювань, характерних для літнього віку, дієта літньої людини, проте, досить специфічна.
- з чого повинна складатися дієта літніх людей
- які найважливіші принципи здорового харчування для літніх людей
- яка характеризується безглютеновой дієтою і легкозасвоюваною дієтою.
За даними охорони здоров’я, здоров’я людини на 50 ависит від способу життя, що розуміється, включаючи дієту. Літні люди борються з різними хронічними захворюваннями: виразкою шлунку, гіпертонією, цукровим діабетом, хворобами кровообігу. Чинником ризику розвитку багатьох з них є неправильне харчування, саме тому правильне харчування є важливим елементом профілактики і лікування цих захворювань.
Також варто пам’ятати, що у літніх людей іноді спостерігаються недоліки із зубами, зухвалі проблеми з кусанням і жуванням. Це означає, що літні люди часто їдять самостійно, не мають сил готувати апетитні блюда і живляться недиференційовано. Усе це може негативно позначитися на їх здоров’ї.
Харчування літніх людей – основні принципи.
Для підтримки здоров’я і благополуччя кожна літня людина повинна дотримуватися основних принципів збалансованого харчування.
- Вживання 4-5 невеликої їди впродовж дня – це запобіжить мукам голоду і в той же час не буде навантаженням на травну систему.
- Блюда мають бути приготовані зі свіжих продуктів. Хоч би одно з них має бути теплим.
- Впродовж дня слід випивати не менше двох літрів рідини, бажано звичайної води. У жарку погоду це може бути до трьох літрів рідини в добу.
- Щоденний раціон повинен включати якомога більше фруктів і овочів – вони є джерелом клітковини, вітамінів і мінералів. Їх можна готувати на пару, подрібнювати, протирати або соком.
- Кращим джерелом вуглеводів є в першу чергу цельнозерновые продукти – хліб, крупи, макаронні вироби.
- Важливим інгредієнтом в раціоні літньої людини, необхідним для здорових кісток, являється кальцій, джерелом якого є молоко, натуральні йогурти і кефір.
- Варто обмежити споживання солі – вона негативно впливає на артеріальний тиск. Блюда краще приправляти зеленню і сушеними овочами.
- Варто обмежити споживання жирного м’яса, м’ясного асорті, жирів тваринного походження – вони можуть підвищити рівень холестерину.
- Бажано вживати птаха, рибу, рослинні олії, маслинову олію – це джерела цінних для здоров’я полиненасыщенных жирних кислот.
- Люди, у яких є проблеми з кусанням або ковтанням, повинні є напіврідку або рідку їжу.
Харчування літніх людей – спеціалізовані дієти для літніх людей.
Залежно від індивідуальних потреб і стану здоров’я літньої людини лікар або дієтолог може порекомендувати використання однієї із спеціалізованих дієт. Які дієти часто рекомендуються літнім людям?
Дієта Безглютеновая – це дієта, що виключає споживання зернових культур : пшениці, іржі, ячменю і зараженого ними вівса. Найважливішим показанням до його застосування є діагностована целиакия, непереносимість глютену, алергія на глютен і хворобу Дюринга. Іноді рекомендується пацієнтам, що борються з хворобою Хашимото і синдромом роздратованого кишечника.
Леккостравна дієта – забезпечує таку ж кількість енергії і поживних речовин, як і раціон здорових людей, але складається з продуктів, що не навантажують травну систему (обмежуючи продукти, багаті клітковиною, жирами і гострими спеціями). Застосовується для людей із захворюваннями шлунку і кишечника, пародонтозу, а також літніх людей після хірургічних процедур.
Дієта для діабетиків – вона подбераетсяего дієтологом індивідуально кожному пацієнтові. В основному вона грунтована на вживанні 4-5 невеликої їди в день, вживанні необроблених продуктів, багатих клітковиною, з низьким індексом. У цій дієті слід обмежити продукти, багаті простими цукрами : фрукти, солодощі, солодкі десерти, газовані напої, а вказані прийоми приготування – приготування на пару і випічку в рукаві.
Примітка! Зауваження! Спеціалізовані дієти не можна використати самостійно – це завжди повинні вирішувати лікар або дієтолог. Існує безліч дієт, наприклад, низьковуглеводна дієта, які, хоча і модні і популярні – дуже небезпечні для людини (низьковуглеводна дієта підвищує ризик розвитку атеросклерозу, захворювань печінки і каменів в нирках). Тому при будь-якій зміні способу живлення необхідно обов’язково проконсультуватися з фахівцем!
Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.
pansionuk@gmail.com – для клієнтів