Дієта після інсульту: харчування лежачого хворого в будинку для людей похилого віку
Головне завдання організації харчування пацієнта після інсульту — забезпечити надходження елементів, які допоможуть якнайшвидше відновити функції нервової системи. Їжа має бути різноманітною, багатою на вітаміни, макро- і мікроелементи, омега-кислоти, інші корисні речовини.
Contents
- 1 Дієта після інсульту — основні фактори
- 2 Як годувати лежачого хворого після інсульту: основні правила
- 3 Основні принципи харчування при інсульті
- 4 Які продукти не можна їсти після інсульту
- 5 Проблеми з їжею після інсульту
- 6 Які продукти допомагають відновитися після інсульту
- 7 Зразкове меню після інсульту
- 8 Годування пацієнтів із дисфагією після інсульту
- 9 Особливості та переваги професійних сумішей лікарських препаратів
- 10 Як подолати втрату апетиту після інсульту
- 11 Наші адреси у Києві
Дієта після інсульту — основні фактори
Харчування після інсульту не повинно бути надто калорійним. У перші кілька тижнів після критичного моменту калорійність їжі навмисно знижують.
Максимальна добова норма калорій у гостру фазу (відразу після інсульту):
- 2500–2600 ккал — пацієнт має нормальну вагу;
- 2000-2200 ккал — бореться з ожирінням;
- 2800-3000 ккал — має нестачу ваги.
Після інсульту важливо вживати більше свіжих соків, цілісних фруктів та овочів. Вони містять мінерали та вітаміни, що сприяють відновленню серцево-судинної та нервової систем.
Як годувати лежачого хворого після інсульту: основні правила
Годування лежачих хворих проводять у напівсидячому положенні. Голова піднімається, щоб запобігти попаданню їжі в дихальні шляхи. Дошку, тацю або столик кладуть на спеціальну тумбочку, конструкція якої дозволяє розгортати стільницю і розташовувати її на грудях пацієнта.
Перед їжею накрийте шию та груди хворого серветкою. В основу харчування для повного одужання після інсульту входять рідкі та протерті страви: бульйон, овочевий суп-пюре, чай, кефір, напіврідкі каші, кисіль та ін.
Хворих, здатних ковтати самостійно, можна годувати із ложечки. Напої подаються у спеціальних стаканчиках-непроливайках. Повністю паралізованих хворих, які не здатні самостійно ковтати їжу, годують через зонд. Внутрішньовенне харчування можна організувати і після інсульту, при якому хворий отримує спеціальний поживний розчин.
Основні принципи харчування при інсульті
При складанні дієти для хворого, який переніс інсульт, слід враховувати і суворо дотримуватись наступних принципів. У будинку перстарілих «пансіонат UA» у Києві ми дотримуємося призначення лікарів, які спостерігають за пацієнтом та коригуємо дієту на основі рекомендацій.
- Годувати часто, невеликими порціями, 5-6 разів на день.
- Вечеря — за 3 години до сну.
- Обмежте вживання солі (до 5 грамів на день) і цукру (до 50 грамів на день).
- Повна заборона на мариновані, копчені та консервовані продукти.
- Уникайте смаженої їжі. Їжу для постінсультних хворих необхідно варити чи готувати на пару.
- Зберігати бажану текстуру та температуру їжі. Страви не повинні бути надто гарячими/холодними. Тверді продукти слід подрібнювати (особливо під час використання зондового харчування).
- Достатня кількість природного білка (90-100 г/день) є у постінсультній дієті у вигляді нежирного м’яса/риби, свіжого сиру, яєчних білків, вівсянки або гречки.
Повністю виключіть тварини та кулінарні жири: вершкове масло, маргарин, сало, жирне м’ясо. Дотримання цієї умови необхідне зниження рівня холестерину у крові та відновлення нормального кровообігу.
Додавання в раціон сухофруктів (чорнослив, інжир тощо) допоможе уникнути запорів та інших проблем із травленням.
Які продукти не можна їсти після інсульту
Строго забороняється:
- алкоголь;
- тваринні жири: свинина та інші жирні сорти м’яса, бекон, маргарин, вершкове масло;
- кава, чорний чай;
- шоколадні цукерки, торти, тістечка, інша випічка;
- гострі приправи;
- мариновані продукти;
- кімчі, квашена капуста;
- консервовані продукти;
- бекон, ковбаса, сало;
- хліб із білого борошна (дозволяється їсти один раз на місяць);
- гострі закуски;
- майонез;
- кетчуп;
- жирні молочні продукти: сметана, вершки, молоко, що згущує;
- гриби у будь-якому вигляді.
Зведіть до мінімуму споживання макаронів, солі та картоплі. Повністю виключіть цукор та будь-які солодкі продукти протягом першого місяця після інсульту. Жодної солі протягом перших-двох тижнів!
Проблеми з їжею після інсульту
Людям після інсульту складно харчуватися та отримувати всі необхідні поживні речовини. Більшість пацієнтів стикаються з такими проблемами.
- Зазнаєте труднощів з використанням рук або кистей, через що важко їсти та пити.
- Зниження пам’яті та мислення — людина може забувати їсти та пити.
- Втрата апетиту.
- Дисфагія.
Вживати слід рослинні жири, а не тваринні — не більше 70 г на день. Складні вуглеводи повинні становити 350-400 грамів на день, а прості слід виключити. Раціон повинен бути багатий на вітаміни і мінерали. Необхідно пити якнайбільше чистої води — не менше 1,2 літра на день.
Харчування залежить від причини інсульту. Наприклад, якщо причиною є атеросклеротичні бляшки (ішемічний інсульт), то про Зазвичай у хворого є і серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба та ін), і це необхідно враховувати при складанні дієти. Дієта DASH та середземноморська дієта показують хороші результати.
Які продукти допомагають відновитися після інсульту
Правильне харчування після інсульту допомагає у відновлювальному періоді та знижує ризик повторних порушень мозкового кровообігу.
Щоденний раціон у постінсультний період повинен включати:
- Фрукти, ягоди та овочі можуть запобігти пошкодженню кровоносних судин. Багаті на антиоксиданти яскраві овочі та фрукти: обліпиха, чорниця, чорний виноград, гранат, чорна смородина, журавлина, чорноплідна горобина, баклажани, помідори. Овочі, ягоди та фрукти також багаті на клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину.
- Вживання багатих калієм овочів, фруктів, сухофруктів і горіхів може бути дуже корисним після інсульту і допомагає контролювати кров’яний тиск. До них відносяться: курага, чорнослив, родзинки, квасоля, горох, петрушка, шпинат, мигдаль, фундук, інжир (сушений) та ін. .
- Продукти, багаті на фолієву кислоту: зелені листові овочі (салат, шпинат), квасоля, гриби, яйця, печінка.
- Молоко, сир, йогурт, нежирний сир. Молочні продукти є ще одним джерелом калію та кальцію, які також допомагають контролювати кров’яний тиск. Альтернативою молочним продуктам можуть бути багаті на кальцій напої рослинного походження (наприклад, соєві, рисові). Віддавайте перевагу продуктам із мінімальною кількістю цукру.
- Цільнозернові продукти з високим вмістом клітковини, такі як хліб, рис, гречка, макарони, локшина, кускус, овес, кіноа та ячмінь.
- Нежирне м’ясо, курка, індичка, яйця, тофу.
- Мононенасичені жири: авокадо та оливкова олія.
- Поліненасичені жири: жирна риба, соєві боби, соняшникова та лляна олія.
Перші страви
Дієтологи категорично не рекомендують включати до раціону супи на м’ясних, рибних та грибних бульйонах. Перевагу слід віддавати вегетаріанським супам із підвищеним вмістом різних овочів. Для підвищення енергетичної цінності в першу страву можна додавати різні крупи та картопля. Для покращення смаку можна використовувати безпечні спеції та соуси, у тому числі лавровий лист, кінзу, петрушку та багато іншого
Фрукти та овочі
Під час відновлення після інсульту вживання свіжих фруктів та овочів може бути дуже корисним. Це пов’язано з високим вмістом у рослинній їжі антиоксидантів, які допомагають очищати та відновлювати стінки судин. Свіжі овочі також містять велику кількість натуральної клітковини, яка може знизити рівень холестерину в крові пацієнта.
Це важливо для запобігання рецидивам інсульту, оскільки холестеринові бляшки, що блокують судини, стають однією з основних причин гострих судинних кризів. Крім того, більшість овочів та фруктів містять велику кількість вітамінів В6, С, фолієвої кислоти та ін.
Якщо до складу страви входять овочі та фрукти, їх слід готувати шляхом варіння, запікання чи приготування на пару. Основу раціону повинні становити такі фрукти та овочі: овочі: морква, помідори, капуста, кінза, буряк, гарбуз, картопля, цвітна капуста, кабачки, салат, баклажани, огірки та ін; яблука, сливи, авокадо, груші, манго, персики тощо; чорниця, малина, полуниця, вишня, кавун, смородина і т.д.
Лікарі рекомендують обмежити вживання винограду та виноградного соку. При цьому дуже корисно включати в раціон сухофрукти та варення із сухофруктів.
Молочні та кисломолочні продукти
Деякі експерти рекомендують взагалі уникати молочних продуктів після інсульту. Цей метод не зовсім правильний, оскільки нежирний кефір та сир, біойогурти, ряжанка та сир дозволяють швидко відновити нормальні процеси травлення та м’яко очистити кишечник. Також можна готувати молочні каші, пудинги та супи. Невелика кількість сметани можна використовувати як соус для деяких страв.
Натуральна олія
В Інтернеті можна знайти безліч порад щодо повної відмови від жирів при складанні дієти після інсульту. Ці поради не можна вважати правильними, оскільки жир сприяє засвоєнню білка та є джерелом енергії для клітин, що дуже важливо після переживання судинного кризу. Перевагу слід віддавати натуральним рослинним маслам, які не пройшли рафінацію та фільтрацію. Найкраще вибирати оливкову, лляну, соєву, гарбузову та кукурудзяну олії.
Їжте вершкове масло не частіше 2-3 разів на тиждень. При цьому його нормальна добова норма має перевищувати 5 грамів.
Гарнір
Страви після інсульту можуть містити хліб із цільнозернового житнього борошна. Однак не можна вживати хлібобулочні вироби та вироби, що містять біле борошно. Кращі гарніри в цей період – темні крупи: гречка, чорний рис, пшениця і т.д. Макаронні вироби можна включати до раціону регулярно, не частіше двох разів на тиждень. Вибирайте макарони тільки з цільнозернового борошна.
Обмежте тваринні жири та холестерин
Наш організм потребує постійного припливу холестерину для підтримки функції внутрішніх органів. Ця воскоподібна речовина входить до складу клітинних мембран і багатьох гормонів, тому холестерин не можна назвати шкідливим компонентом. Проблеми зі здоров’ям вказують на підвищення рівня холестерину в крові, що підвищує ризик інсульту та серцевого нападу. Найчастіше такий стан викликано незбалансованим харчуванням, багатим насиченими тваринними жирами.
Ліпіди тваринних жирів мають щільну консистенцію. Вони містяться в червоному м’ясі, яєчних жовтках, вершковому маслі та молочних продуктах. Їх також можна знайти у рослинних оліях. Сам по собі холестерин не викликає утворення атеросклеротичних бляшок, оскільки в нормі жирові включення не можуть рости на судинах. Ця патологія виникає лише за наявності інших чинників ризику, наприклад запального ураження судин. У більшості випадків пацієнти, які перенесли інсульт, схильні до атеросклерозу і тому мають зменшити кількість насичених тваринних жирів у своєму раціоні.
Зразкове меню після інсульту
Враховуючи строгий щоденний раціон, можна рекомендувати наступні протоколи правильного харчування після інсульту:
- Сніданок — вівсяна чи манна каша з молоком, легкий чай чи несолодкий настій шипшини;
- Другий сніданок — сирний пудинг або запіканка без борошна з вівсяними висівками та нежирним сиром, склянка морквяного соку;
- Обід — овочевий суп, відварена рибно-пшенична каша, буряковий салат;
- Полудень — фруктовий салат;
- Вечеря — відварена куряча грудка, салат із капусти;
- Друга вечеря — чашка нежирного кефіру.
Багато пацієнтів не знають, що їсти після інсульту, тому вибирають строго обмежувальну і одноманітну дієту. Це призводить до краху режиму та порушень настрою. Дієтологи стежать за тим, щоб пацієнти, які перенесли інсульт, дотримувалися повноцінної, різноманітної дієти, яка при правильному приготуванні має чудовий смак.
Годування пацієнтів із дисфагією після інсульту
У пацієнтів, які перенесли інсульт, спостерігаються порушення ковтання різного ступеня (дисфагія) із частотою до 63%. Цей стан значно ускладнює дієту та збільшує ризик таких негативних наслідків, як стомлюваність та аспіраційна пневмонія (пневмонія, спричинена потраплянням їжі до дихальних шляхів).
У разі дисфагії важливо правильно скоригувати раціон пацієнта. Необхідно виключити зі щоденного меню тверду, дуже дрібну та волокнисту їжу. Також не рекомендується вживати надто рідкі страви. Такі продукти найчастіше потрапляють у дихальні шляхи при ковтанні.
Якщо виникають труднощі з ковтанням, слід дотримуватись наступних правил.
- Їсти потрібно у тихій обстановці. Ніщо не повинно відволікати пацієнта від процесу годування.
- Дуже важливо приймати сидяче становище. При цьому його голова пацієнта може бути трохи нахилена вперед. Для лежачих хворих як опору можна використовувати подушки.
- Годування слід робити чайною або десертною ложкою. Пацієнтів слід заохочувати до активної участі у дієті. Якщо ложку піднести до рота важко, руку хворого слід підтримувати і направляти.
- Годування повинне здійснюватися дуже повільно. Не можна квапити людину – це може призвести до аспірації (надходження в дихальні шляхи) їжі.
- Після їжі важливо перевірити рота, щоб переконатися, що вся їжа проковтнута. Після цього слід зайнятися гігієною ротової порожнини.
- Спеціальний посуд, наприклад чашки з носиком, можуть полегшити годування лежачих хворих.
Функція ковтання повинна оцінюватися лікарем. На підставі клінічного обстеження лікар визначить ризик харчової аспірації та розробить план харчування та індивідуальну дієту. Функцію ковтання слід регулярно перевіряти. Якщо виразність дисфагії зменшується, в меню можна додати рідку їжу.
Особливості та переваги професійних сумішей лікарських препаратів
Зміна навичок харчування та відмова від багатьох звичних продуктів можуть призвести до зниження задоволеності харчуванням. В результаті людина починає менше їсти чи все більше відмовляється від їжі. Це може призвести до дефіциту поживних речовин та розвитку білково-енергетичної недостатності. Ця проблема особливо поширена у людей із дисфагією.
Спеціальні поживні суміші для поживної підтримки допомагають забезпечити організм енергією та необхідними поживними речовинами. Вони калорійні та мають збалансований склад. На відміну від звичайних продуктів харчування, суміш забезпечує велику кількість поживних речовин невеликими порціями. Це робить їх дуже зручними у використанні, особливо для пацієнтів з дисфагією та порушенням апетиту.
Основні переваги поживної суміші:
- точний хімічний склад;
- є всі необхідні поживні речовини;
- переважають білки із високою біологічною цінністю;
- мінімальна стимуляція залізистої секреції травної системи.
Для ентеральної нутритивної підтримки та використовуються різні суміші. Наприклад, продукція Nutricia широко використовується для харчування дітей і дорослих, які страждають на гострі порушення мозкового кровообігу. Навіть хворі на дисфагію приймають ці поживні суміші, не викликаючи дискомфорту. Вони можуть доповнювати раціон та забезпечувати організм необхідними макро- та мікроелементами на етапі лікування та відновлення.
Як подолати втрату апетиту після інсульту
Крім труднощів із пережовуванням і ковтанням їжі, у пацієнтів, які перенесли інсульт, також може спостерігатися втрата апетиту. Ось кілька способів, які використовують наші нянечки під час догляду та реабілітації за пацієнтами після інсульту.
Звертаємо увагу на те, які продукти люди вважають найсмачнішими після інсульту. Подаємо постраждалому їжу, яка йому подобається, вибираючи поживні та корисні страви.
Встановлюємо певний час їди, щоб створити розпорядок дня. Спільне харчування з пацієнтом, який переніс інсульт, може додати соціальний елемент до обідів та вечерь, зробивши їх приємнішими.
Пропонуємо їжу людині похилого віку, коли в неї найбільше енергії. Зазвичай це ранок. Пацієнтам, які перенесли інсульт, рекомендується в першу чергу їсти більш калорійну та багату на поживні речовини їжу.
Наші адреси у Києві
Пансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65
Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2
Звертайтесь цілодобово!