Перейти до вмісту
Дієта після операції на кишківнику Раціон

Щоб запобігти післяопераційним ускладненням, необхідно дотримуватися якісної дієти. Кишківник та інші органи шлунково-кишкового тракту не повинні бути перевантажені. Спеціально розробленої дієти або стандартного меню не існує, і лікар складає її самостійно, виходячи з фізичних особливостей і стану здоров’я кожного пацієнта.

Основні принципи дієти після операції на кишківнику

  1. Обов’язкове додавання до раціону фруктів та овочів.
  2. Страви готують на пару, смажені продукти не допускаються.
  3. Потрібно виключити фаст-фуд, маринади, консервації.
  4. Ретельно та довго пережовувати їжу.
  5. Денний раціон ділиться на 6-7 прийомів їжі.
  6. Є продукти, багаті мікроелементами, вітамінами, мінералами та антиоксидантами.

Якщо людині похилого віку зробили операцію на кишківнику, їй набагато важче засвоювати поживні речовини з їжі. Потрібно нормалізувати цей процес за допомогою правильного харчування. Тому важливо вживати продукти, які легко перетравлюються і не дратують слизові оболонки.

Щоб зменшити ризик запору, необхідно уникати зневоднення. У наших будинках для людей похилого віку уважно стежать, щоб пацієнти випивали не менше 2 літрів води щодня. Крім того, пацієнтам рекомендують споживати велику кількість клітковини, що стимулює перистальтику кишківника. Важливо виключити рис та макарони, які можуть спричинити запор.

Меню для усунення кишкової непрохідності після операції

Кишкова непрохідність виникає з різних причин. Після усунення необхідно зняти навантаження зі шлунково-кишкового тракту. Для цього використовується розроблена ретельна дієта, але першим кроком необхідне якісне лікування, спрямоване на усунення факторів, що ускладнюють проходження харчової грудки та калу.

Після операції потрібно вживати такі продукты:

  • сечогінні відвари, наприклад, із шипшини;
  • нерафінована рослинна олія;
  • чорнослив, родзинки;
  • кисломолочні продукти.

Страви необхідно вживати відразу після приготування після 10-15-хвилинного охолодження.

Дієта після резекції пухлини — що заборонено

  1. Мікрохвильова піч для розігріву їжі.
  2. Забороняється використовувати продукцію, що містить консерванти, ароматизатори та ароматизатори, канцерогени, барвники та інші шкідливі речовини.
  3. Вживання солі зводиться до мінімуму.
  4. Тверда їжа мелеться у кашу.

Лікарі попереджають, що першу добу після пробудження після операції не можна пити і їсти. Усі поживні речовини вводяться внутрішньовенно, щоб запобігти шлунково-кишковому стресу. Потім пацієнти починають дотримуватись базової дієти, сприятливої для кишечника. Всі продукти повинні легко перетравлюватись і не накопичуватися в кишківнику.

диета

Дозволені продукти

Після видалення злоякісної пухлини пацієнтам важливо включити в раціон продукти, багаті на вітаміни, жирні кислоти Омега-3 і 6, антиоксидантами. Меню хворого має включати:

  • морська риба;
  • некислі фрукти;
  • каші на воді (крім рисової);
  • нежирні кисломолочні продукти;
  • свіжі, термічно оброблені овочі;
  • нежирна курка та індичка;
  • цільнозерновий хліб;
  • зелень;
  • курячі, перепелині яйця;
  • кольорова капуста;
  • ягоди (у тому числі у зацукрованому вигляді);
  • водорості;
  • рослинна олія;
  • броколі;
  • печінка яловича (невелика кількість);
  • паростки пшениці.

Страви можна запікати, варити чи готувати на пару. Пити зелений чай, ягідні напої, домашні або овочеві соки (попередньо їх потрібно розбавити).

Список заборонених продуктів та страв після резекції пухлини у кишківнику

Після резекції злоякісних пухлин кишечника хворим не слід вживати продукти, що підвищують газоутворення, подразнюють слизову оболонку хірургічного органу, що викликають запори, що надають надмірний тиск на травний тракт.

У будинках для людей похилого віку «Пансіонат UA» нашим постояльцям на якийсь час доводиться відмовитися від:

  • цитрусові;
  • кислі фрукти;
  • морозиво;
  • горіх;
  • промислові соки;
  • алкоголь;
  • бобові;
  • шоколад;
  • газовані напої;
  • виноград;
  • гриби;
  • свіжа білокачанна капуста;
  • груші;
  • дріжджова випічка.

Хворим виключають із раціону жирну, смажену та копчену їжу, оброблених харчових продуктів, фаст-фуду, ковбас, риби та м’ясних консервів, багатих синтетичними барвниками, спеціями, харчовими добавками та підсилювачами смаку. Їжа не повинна бути приправлена спеціями чи гострим соусом.

Правильне харчування для профілактики раку товстої кишки

Цілком запобігти виникненню раку кишечника неможливо, але можна знизити ризик виникнення злоякісних пухлин, дотримуючись принципів здорового харчування. Ми уважно спостерігаємо за станом наших підопічних, здебільшого в пансіонатах живуть люди за 70 років, тож основні пінципи нашої роботи.

  1. Підтримувати нормальну вагу запобігати ожирінню.
  2. Включати в раціон більше овочів та фруктів, багатих на клітковину та вітаміни.
  3. Регулярно включаємо до свого раціону страви з жирної морської риби, багатої Омега-3,6.
  4. Обмежуємо споживання «швидких» вуглеводів, фастфуду, напівфабрикатів, червоного м’яса (не більше 500 г на тиждень), ковбас, бекону.
  5. Нормалізуємо звичку пиття.

Щоб запобігти раку кишечника, важливо залишатися фізично активним. Навіть щоденні фізичні вправи можуть значно покращити роботу кишечника та запобігти запорам. Людям із генетичною схильністю до раку шлунково-кишкового тракту необхідні щорічні профілактичні огляди, що дозволяють діагностувати захворювання на ранній стадії його розвитку та своєчасно позбутися його.

Хірургія — єдиний ефективний метод лікування раку кишківника. Однак лікування не закінчується, коли воно завершене. Повне одужання хворого після операції та надійна профілактика рецидивів неможливі без дотримання спеціальної дієти. Пацієнти повинні дотримуватися режиму харчування, призначений лікарем. Це допоможе зберегти робочий стан хірургічних органів, покращити якість та продовжити тривалість життя пацієнтів.

За роки роботи ми накопичили статистичні дані про провідні клініки за кордоном та готові рекомендувати пацієнтам ті медичні центри, які дійсно надають найбільш ефективну допомогу при лікуванні раку прямої кишки та забезпечуємо транспортування наших постояльців до клініки ЄС.

Основи харчування

Дієта після операції залежить від індивідуальних потреб організму, стану пацієнта та типу операції. Поведінка, допустима в одних ситуаціях, суворо заборонена в інших. Тому самолікування цього стану може мати серйозні наслідки.

Дієта після видалення спайок

Після операції з видалення спайок необхідно приділити особливу увагу харчування та способу життя. Інакше є можливість, що захворювання рецидивує і доведеться знову повернутися на операційний стіл.

Дієтологи складають список продуктів та режим дня для якнайшвидшого одужання. Щоб уникнути зневоднення, необхідно дотримуватись питної звички і випивати більше 1 літра чистої води на день. Замінити їх можна фруктовими соковмісними напоями, варенням із сухофруктів, відварами шипшини та травами. Сік та кава – табу.

Головна порада лікарів — їжте помірно, у тому числі й протерті продукти. Ця дієта зазвичай довічна і коригується індивідуально у кожному конкретному випадку. Під забороною консерви, бобові, жирне м’ясо та риба. Кефір, сир та сир — все корисно.

Після онкології

Протягом перших 24 годин не можна їсти їжу. Рідкі пюре (кілька столових ложок), трав’яні відвари, киселі та соки можна приймати наступного дня після операції.

Онкологи ретельно контролюють енергетичну цінність з’їдених продуктів. Вуглеводна їжа повинна становити 55% від загального обсягу, білкова — 15%, жирна — 30%.

Меню після онкології має бути збалансованим з урахуванням наслідків операції, променевої та хіміотерапії. Крім того, рекомендуються заходи механічного та термічного захисту. Під впливом соку гази та калові маси швидше переміщуються у кишківнику.

Морепродукти та крупи, приготовані за правильними рецептами, є джерелом цінних білків, мінералів, ненасичених жирних кислот та вітамінів. Біфідобактерії та лактобактерії, що містяться в кефірі, сметані та йогурті, збагачують мікробіоту товстого кишечника.

З обережністю слід дотримуватися молочної дієти людям, які страждають на алергію або страждають на непереносимість лактози (лактози). Категорично забороняється найменше подразнення шлунково-кишкового тракту, щоб уникнути рецидивів та ускладнень. Дієтичні страви готують на пару та подрібнюють для вживання. Необхідно виключити зі свого раціону смажену їжу, незбиране молоко та алкоголь.

Щоб зменшити навантаження на шлунково-кишковий тракт, рекомендується харчуватися 6 разів на день. Для кращого засвоєння загальний обсяг твердої їжі повинен перевищувати 3 кг, а загальний обсяг рідкої їжі повинен перевищувати 1,5 л.

Після операції з кишкової непрохідності

Під час операції більшість травного тракту видаляється. Не слід їсти та пити протягом перших 12 годин після резекції кишечника. Внутрішньовенно можна вводити лише необхідні речовини.

Хворому необхідна довічна дієта. Вона передбачає максимальний захист кишківника. Добова калорійність має перевищувати 1000 калорій. Зменшіть кількість солі до 2 г на день. До дозволених страв належать гарячі каші, супи та бульйони. Переїдати не можна, як і їсти продукти, що викликають газоутворення.

Реакція на такі втручання у внутрішнє середовище організму може змінюватись від пацієнта до пацієнта, що вимагає самоконтролю за рухами кишечника та консистенцією випорожнень. Результати аналізів дозволять лікарям розробити чіткий план харчування.

Приклад меню

У складанні плану харчування беруть участь лікар і дієтолог. Раціон не вимагає запровадження додаткових страв, оскільки ймовірність виникнення неприємних симптомів залишається високою. У домашніх умовах дієту готує сам, що оперується, але при цьому враховуються всі рекомендації фахівців.

Відразу після операції

У перший день кишечник має можливість відпочити, запобігаючи процесам травлення, всмоктування та випорожнення. Крапельниця дозволяє поповнювати запаси їжі і енергії, що міститься в них. Кількість споживаної рідини на добу становить приблизно 1,5 літра.

Другий та третій дні вказують на нульову дієту. До нього входять продукти, багаті на вітаміни. Їжте кожні 3:00. Можна використовувати розведений бульйон, проціджене варення, овочевий суп із невеликою кількістю вершків.

На третій день можна з’їсти яйце напівварене. Груба тверда їжа, овочеві соки, сметана, молоко, газована вода — табу. На сніданок рекомендується з’їсти 100 г киселю і випити 100 мл теплого солодкого чаю. У таблиці нижче запропоновано меню на весь день.

  1. Консерви для сніданку (розбавлені).
  2. Обід: Легкий бульйон, кисіль.
  3. Рисова вода на вечерю.

Протягом 3 днів

На четвертий день можна їсти кашу. Дозволяється додавати в бульйон манну крупу. Корисні густі супи, омлети на пару, рибні та м’ясні суфле на пару, солодкі муси. Уникайте сухих, густих продуктів із високим вмістом клітковини, оскільки вони можуть стимулювати перистальтику травного тракту.

Як доглядати за літніми після операції на кишечник

Доглядати людей похилого віку після операції на кишечнику вимагає уваги, терпіння і знань. Ось кілька основних аспектів, яких ми дотримуємося.

  1. Дотримуємося медичних рекомендацій. Першочергове завдання наших доглядальниць — дотримуватися інструкцій лікарів, включаючи прийом ліків, обмеження харчування та режиму активності.
  2. Забезпечуємо комфортне оточення. Допомагаємо створити зручні умови для відновлення. Приміщення, де буде пацієнт, тепле, затишне та безпечне.
  3. Слідкуємо за харчуванням. Після операції на кишечнику нашим постояльцям може бути потрібний особливий режим харчування. Для нього готують окремий стіл та при потребі годують.
  4. Допомагаємо із фізичними вправами. Залежно від стану пацієнта йому може знадобитися поступово збільшувати фізичну активність. Реабілітолог пансіонату допомагає йому виконувати вправи, які запропонував лікар, щоб сприяти відновленню.
  5. Забезпечуємо психологічну підтримку. Операції можуть бути стресовими для пацієнта. Наші заняття арт терапією, розмови з психологом допомагають йому впоратися з емоційним стресом, забезпечуючи підтримку, розуміння та втіху.
  6. Слідкуємо за можливими ускладненнями. Няньки уважні до будь-яких змін у стані здоров’я пацієнта і негайно звертаються за допомогою, якщо щось здається ненормальним.
  7. Забезпечуємо правильну гігієну. Слідкуємо за гігієною пацієнта, щоб запобігти інфекції та забезпечити його комфорт.
  8. Підтримуємо режим прийому ліків.
  9. Забезпечуємо відповідний відпочинок. Пацієнту може знадобитися більше часу на відпочинок та сон, аби допомогти відновленню.
  10. Підтримуємо спілкування. Наш медперсонал стає підтримкою для пацієнта, спілкується з ним, допомагає справлятися з труднощами, що виникають.

Ми знаємо, що кожен пацієнт є унікальним, тому важливо прислухатися до його потреб і реагувати відповідно.

Наші адреси у Києві

Будинок для людей похилого віку Пансіонат UA Київ спеціалізується на догляді, оздоровленні та реабілітації людей похилого віку та за лежачими хворими. Також ми надаємо послуги медичного транспортування Україною та за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або телефонуйте.

+38 (063) 669 70 90

+38 (098) 886 64 69

pansionuk@gmail.com

Пансіонат для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Сирецько-Садова, 65

Будинок для людей похилого віку «Пансіонат UA»: м. Київ, вул. Фрометівська, 2

Звертайтесь цілодобово!

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить