Перейти до вмісту
Почечная диета – что есть при больных почках?

Як має виглядати меню людини із захворюваннями нирок? Які поживні речовини та продукти є найздоровішими, а яких краще уникати? Радою ділиться дієтолог Пансіонату UA.

Дієта для нирок – підбадьорливі компоненти.

Захворювання нирок – це дуже широке поняття, що охоплює різноманітні захворювання цього органу. Не існує єдиних рекомендацій, які можуть відповідати кожній дисфункції нирок, тому у разі виникнення проблем слід завжди звертатися до лікаря та дієтолога, які підійдуть до пацієнта індивідуально.

Проте є продукти і поживні речовини, на які ми завжди повинні звернути більшу увагу. До них належать:

Білок.

Ми обмежуємо їх у разі захворювання нирок; ми збільшуємо його споживання на нефротичний синдром або фосфатну сечокам’яну хворобу; Білок, що поставляється, повинен бути корисним (наприклад: молоко, сир, риба, нежирне м’ясо, яєчний білок).

Вам важко уявити вечерю без великої котлети? Спробуйте картопляну запіканку; фаршировані кабачки або перець, відбивні з цвітної капусти (рецепти нижче), різотто з овочами та невеликою кількістю м’яса. Ячну кашу зварити та змішати з відвареними кабачками та морквою.

Натрій.

Ми обмежуємо його споживання. Тому необхідно обмежити споживання м’ясного асорти, маринадів, консервів, обробленого м’яса, сирів, копченостей, а також готових закусок. Замінимо кухонну сіль травами. Спочатку може бути важко відучити наші смакові рецептори, але це безперечно варто спробувати.

Фосфор.

Як правило, нам потрібно обмежити кількість фосфору. А це рівносильно обмеженню жовтих та плавлених сирів, оселедця, субпродуктів, яєчного жовтка, какао, шоколаду, консервів, м’ясного асорті. Особливо це стосується фосфатна сечокам’яна хвороба та ниркова недостатність.

Калій.

Ми значно обмежуємо його. На жаль, фрукти та овочі є відмінним його джерелом (особливо остерігайтеся авокадо, помідорів, картоплі та бананів). Тож що вибрати? Яблука, ягоди, вишня, червоний виноград, сливи, журавлина, капуста, червоний перець, брокколі, цвітна капуста, кабачки, баклажани, часник, цибуля, спаржа.

Рада: промиваючи, замочуючи, відливаючи воду з картоплі в кілька разів, ми ефективно зменшуємо кількість калію.

Жир.

Ми обмежуємо цей компонент. Загалом, ми вибираємо легкозасвоювані рослинні жири (оливкова олія, рослинні олії), абсолютно забуваючи про важкозасвоювані тваринні жири, сало і жирні м’ясні продукти.

Рідини.

Залежно від стану, в якому ми знаходимося, пацієнт не повинен бути обмеженим, але завжди повинен контролювати кількість випитої рідини.

Що є при хворих на нирки – меню і рецепти.

Відбивні із цвітної капусти.

Приготування: Обсмажити головку цвітної капусти до м’якості. Потім ретельно подрібнити. Додайте близько 100 г манної крупи (можна замінити відвареним пшоном) і 2 столові ложки панірувальних сухарів. Додайте петрушку та зелень за бажанням. Сформуйте невеликі відбивні та запікайте їх у розігрітій духовці.

Фаршований перець.

Приготування: Знадобиться невеликий перець, трохи кабачків, цибулі, зубчик часнику та 4 столові ложки коричневого рису/ячмінної крупи. Зварити рис/кашу. Цибулю нарізати, часник подрібнити. Кабачки нарізати невеликими шматочками і варити до розм’якшення. Додати часник та цибулю. Змішати з|із| рисом/кашою. Приправити будь-якими травами. Перець фарширувати та запікати до розм’якшення.

Пам’ятайте, однак, що захворювання нирок є серйозною проблемою зі здоров’ям і повинні консультуватися індивідуально щоразу. Дієта та харчування повинні бути адаптовані до потреб кожної людини.

Будинок престарілих Пансіонат UA Київ спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.

pansionuk@gmail.com – для клієнтів

+380738870303

Spread the love

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Остались вопросы?

Позвоните нам
+38 (063) 669 70 90
или
Оставьте заявку
Оставить